« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
MUŽEVNO I UKUSNO

Pet razloga zbog kojih bi svaki frajer trebao znati skuhati juhu

Pustite mišljenja vaših prijatelja koji su u birtiji lavovi, a kod kuće poslušni mačići, postoji cijeli niz razloga zbog kojih bi svaki frajer koji drži do sebe trebao znati skuhati juhu

Fotografija vijesti
Više o

muškarci i žene

,

muškarci kuhinja

,

juha

„Jedenje juhe", zavapit ćete bijesno, „radije me upucajte". I nećete moći biti više u krivu. Pustite mišljenja vaših prijatelja koji su u birtiji lavovi, a kod kuće, kako to već ide, pravi poslušni mačići. Postoji cijeli niz razloga zbog kojih bi svaki frajer koji drži do sebe trebao znati skuhati juhu, a mi vam donosimo pet najboljih.

1. Juhu možete skuhati sa svega nekoliko kuna u džepu

U svijetu financijskih slomova, zatvaranja malih tvrtki, životarenja od prvog do prvog, povećanja cijena i sveopće ekonomske neizvjesnosti, činjenica da za vrlo malo novaca možete skuhati ukusan i hranjiv obrok nipošto nije zanemariva. Grahorice, žitarice, meso i povrće u juhi snalažljivima će potrajati čak i nekoliko dana, a da pritom, uz podgrijavanje, ne izgube niti malo na ukusnosti i hranjivosti. Već je ova činjenica sasvim dovoljna da se juha redovito nađe na meniju svih onih koji nemaju novca na bacanje, a takvih nas je velika većina. Na kraju krajeva, ne želite se dovesti u situaciju da morate birati između jela i piva?

2. Juha je iznimno prilagodljivo jelo

Uz salate, juhe su svakako jedno od onih jela koja ne samo da trpe različita eksperimentiranja i kombinacije, već u velikoj većini slučajeva budu i iznimno ukusne. Ne znate što ćete s viškom mrkve u hladnjaku? Isjeckajte ih i dodajte pilećoj juhi s rezancima ili ih zdrobite u kašu kako bi napravili juhu od mrkve i currya. Ostalo vam je viška svježeg špinata? Napravite minestrone juhu. Piletine? Isjeckajte ju i napravite meksičku juhu. Mogli bi ovako u nedogled. Jednostavno, gotovo da i ne postoji namirnica od koje je nemoguće napraviti juhu. Osim što ćete uštedjeti novac ne bacajući višak hrane, vjerojatno ćete pronaći i neki novi, jedinstveni recept. Ako ste ikada gledali Masterchef, onda znate što su žene spremne napraviti frajerima koji izmisle svoj originalni recept.

3. Juhe su okrepljujuće

U doba kad našim krajevima počinju harati prve viroze, malo će što okrijepiti vaš organizam kao topla pileća juha. Juhe u kojima su se kuhale pileće, janjeće ili goveđe kosti prepune su minerala i drugih oligoelemenata koji imaju blagotvoran učinak na vaše zdravlje, a istovremeno se iznimno lako apsorbiraju. Ukoliko vam je ostalo kostiju od jučerašnjeg ručka, nemojte ih bacati, već ih iskoristite kao temeljac za ukusnu i osvježavajuću juhu. I ne, slika muškarca ogrnutog dekicom kako jede finu toplu juhicu iznimno je muževna, ma što vaši prijatelji iz birtije mislili o tome.

4. Juhe su jednostavne za spremanje

Ukoliko znate upaliti štednjak, znate i skuhati juhu. Ako ste jedni od onih ljudi koji su uvijek organizirali svoj život tako da im netko drugi kuha, juhe su odličan način da se sami otisnete u nepregledna kuhinjska prostranstva, a da to ipak bude nešto smislenije od hrenovki ili jaja na oko. Pileća juha s tjesteninom ne zahtjeva nikakvo posebno kulinarsko umjeće, a oduševit će vašu bolju polovicu kad se umorna vrati kući nakon cijelog radnog dana (i natjerati je da zaboravi na činjenicu da ste cijeli dan sjedili kod kuće, ne radeći ništa).

5. Juhe su odličan način da kontrolirate kilograme

Juhe se ne nalaze na popisu namirnica većine dijeta i programa prehrane uzalud. Za gotovo zanemarivu količinu kalorija dobit ćete osjećaj sitosti i time „kupiti" još koji sat, pa makar to bilo samo da prevarite glad. Uostalom, jednom kad vas juha zasiti, prestajete ju jesti, za razliku od hrane poput čipsa ili pomfrita, koje većina nastavi glodati čak i kad smo se već prejeli. Iako će neki možda pomisliti da je ovo tipična ženska briga, samo zbog toga što ne komentiramo vaše pivske škembe koje uzgojite preko zime, ne znači da ih nemate.

 

19.10.2011. 19:19:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    poker
    24.10.2011. 22:24
    moj dragi radi bolju juhu od mene a ja ga učila :)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh