« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina
OLAKŠAJTE PSIHU

Stres usporava zacjeljivanje rana

Pacijenti koji su kirurški operirani brže će se oporaviti ako im je razina stresa niska

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

stres

,

operacija

,

oporavak

,

kortizol

,

Zeitgeist

Ako ste ozlijeđeni ili bolesni, stres samo može usporiti vaš oporavak. Što ste više tjeskobni ili uznemireni to će ranama trebati dulje da zacijele. Kako kaže psiholog John Weinman, oni koji nisu pod stresom se oporavljaju i do dva puta brže.

Rezultati istraživanja koje je Weinman obavio na Psihijatrijskom institutu KCL-a (King's College London) su obećavajući i mogli bi se iskoristiti za stvaranje programa bržeg oporavka pacijenata koji su prošli kirurške operacije i slično tome.

Istraživači su mjerili razinu kortizola, odnosno hormona stresa kod 25 volontera i zatim su sudionike ispitali kako se nose sa svakodnevnim brigama. Nakon toga su im napravljene sitne posjekotine na koži, a zacjeljivanje rana je praćeno putem ultrazvuka. Weinman je svoja otkrića predstavio na Znanstvenom festivalu Cheltenham: „Oni koji su pod najmanjim stresom se, grubo rečeno, oporavljaju i do dva puta brže od onih koji su pod velikim stresom."

U dodatnom ekperimentu je pokušao smanjiti razinu stresa kod sudionika kako bi otkrio hoće li im to pomoći da se brže oporave. Jedna skupina sudionika je morala pisati svaki dan po pola sata o tome što ih mori.  Druga skupina je pisala razmišljanja o upravljanju vremenom.

Oni koji su pisali o brigama u dnevnik brže su se oporavili i rane su im brže zacijelile što sugerira da nas psihička olakšanja jačaju i u tjelesnom smislu, a u to uvjerava i sam Weinman koji je zapanjen varijacijama u brzini oporavka u odnosu na razinu stresa.

10.06.2010. 08:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh