« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
MALE KOLIČINE

Je li čokolada zbilja dobra za zdravlje srca?

Novo istraživanje pokazalo je dobrobiti čokolade za kardiovaskularno zdravlje, ali uz nekoliko ''ali''

čokolada srce
čokolada srce (Shutterstock)
Više o

čokolada

,

srce

,

kardiovaskularno zdravlje

,

Neurosis

Velik broj znanstvenika već dugo govori da je čokolada jedna od namirnica koje, ako se konzumiraju u malim količinama, pomažu kardiovaskularnom zdravlju. Jedna od posljednjih studija koja to potvrđuje je objavljena u 'European Heart Journal'.

Znanstvenici s Njemačkog prehrambenog instituta u Nuthetalu su oko osam godina pratili gotovo 20 tisuća ljudi, njihove čokoladne navike, prehrambene navike i zdravlje srca. Istraživanje je pokazalo da oko 30 grama čokolade dnevno može smanjiti rizik od srčanog ili moždanog udara.

Ipak, prije nego što čokoladu uvrstite na svakodnevni jelovnik, potreban je oprez. Naime, nisu sve čokolade jednake, nemaju jednak broj kalorija i postoji razlika između mliječne, bijele i tamne čokolade.

Osim toga, znanstvenici u svojim istraživanjima koriste čokoladu koja ima 70 ili više posto kakaa, koja je najkvalitetnija i najzdravija, dok većina čokolada na tržištu ima vrlo mali udio kakaa.

Dakle, ljubitelji čokolade to smiju i ostati, ali potrebno je uvijek paziti na količinu i kvalitetu čokolade koju jedemo.

10.06.2010. 00:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh