« Muškarci
objavljeno prije 1 godinu i 8 mjeseci
HE HE

Što visoke pete rade muškarcima?

žena s visokim petama u baru će čekati upola manje vremena da joj se obrati neki muškarac, nego ona kojoj su pete bliže tlu

Pete... vladaju svijetom :)
Pete... vladaju svijetom :) (Shutterstock)
Više o

noge

,

visoke pete

Muškarci vole lijepe ženske noge, a ako su u visokim petama - mozak im lagano prestaje logično razmišljati...

Zavođenje cipelama s visokom petom nije tajna među ženama, koje su ih koristile kako bi privukle muškarce od ulica starog Rima do nogostupa New Yorka i Carrie Bradshaw. Pete su također bile kontroverzni simbol na bojištu seksualnih politika.

Sada je znanstvena studija u Francuskoj izmjerila svu njihovu moć. Istraživači s Universite de Bretagne-Sud proveli su pokuse koji su pokazali da se muškarci ponašaju vrlo različito prema ženama s visokim potpeticama.

Rezultati, objavljeni u časopisu Archives of Sexual Behaviour, mogu zadovoljiti ljubitelje Christian Louboutin ili Jimmy Choo cipela - no, mogli bi ići na živce onima koji misle da štikle potiču seksizam.

Studija je pokazala da, ako žena ispusti rukavicu na ulici dok nosi visoke pete, gotovo je 50% veća vjerojatnost da će joj rukavicu netko podići nego kada nosi niske pete.

Još jedan zaključak: Dvaput je vjerojatnije da će žena koja nosi visoke potpetice uvjeriti ljude da se zaustave i odgovore na anketna pitanja na ulici.

Osim toga, žena s visokim petama u baru će čekati upola manje vremena da joj se obrati neki muškarac, nego ona kojoj su pete bliže tlu.

"Veličina pete ženske cipele ima snažan učinak na muško ponašanje", kaže autor studije, Nicolas Guéguena, bihevioralni istraživač. "Jednostavno rečeno, one čine žene ljepšima".

Visoke pete su krenule u osvajanje svijeta nimalo glamurozno. Naime, prve visoke pete nosili su mesari u starom Egiptu, koji su ih obuvali kako ne bi gazli po krvi i iznutricama.

No, žene su "znak ženstvenosti" počele nositi u antičkoj Grčkoj i Rimu, kaže Elizabeth Semmelhack iz Muzeja cipela Bata. U Rimu, gdje je trgovanje seksom bilo legalno, visoke potpetice pomagale su klijentima da prepoznaju prostitutke u gomili.

Iako su se visoke pete stoljećima nosile u Osmanskom Carstvu i Perziji za jahanje, na zapad su se probile u 16. stoljeću, kada su bile povezivane s carskom vlasti, a kao erotične popularizirane su u 19. i 20. stoljeću te su se počele povezivati s imućnim statusom i bogatstvom.

Ova studija pokazuje da je privlačnost visokih peta vrlo živa. "Iako je rađena na relativno malom uzorku, ova studija je vrlo značajna, jer rezultati su jasni i dosljedni", kaže pariški sociolog Jean-Claude Kaufmann, koji nije bio uključen u studiju.

"U zavođenju, muškarce vrlo privlači žena na visokim petama jer izgleda jače, seksualno sigurnija, sigurnija u sebe, produljene siluete i senzualne stražnjice koja strši", kaže.

Više pročitajte na portalu Gentleman.hr

09.03.2019. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh