« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 2 mjeseca
ZANIMLJIVO :)

Što vas tjera naprijed?

Kako bi otkrili kakav se točno mehanizam krije iza povezanosti vremena i prostora, Miles i ostali znanstvenici planiraju provjeriti ovaj fenomen i u nekim posebnim kulturama

Vrijeme je čudna stvar...
Vrijeme je čudna stvar... (Arhiva)
Više o

razmišljanje

,

budućnost

Vrijeme je čudna stvar - ponekad nam se čini kao da ne protječe (većinom kad moramo nešto čekati), a s druge strane kao da leti, kad radimo neke zanimljive i dobre stvari ili smo samo vrlo koncentrirani na posao...

Na žalost, ne može nas vratiti u prošlost, no izgleda da postoje načini da nas pomakne u budućnost, iako zapravo samo prividno.

Naime, puko razmišljanje o prošlosti moglo bi vas pokrenuti u prostoru. Ovo mentalno vremensko putovanje otkriveno je u studiji u kojoj su se sudionici prilikom razmišljanja o prošlosti naginjali unatrag, odnosno unaprijed kad su mislili na budućnost.

Ovaj fenomen jedinstven je za čovjeka. Sposobnost da se subjektivno putuje kroz vrijeme, znano još i kao kronestezija, razdvaja nas od ostalih životinja, tvrde istraživači (iako se mnogi psiholozi ne slažu apsolutno s tom tvrdnjom jer još nije dokazano na koji način životinje percipiraju vrijeme).

Rezultati istraživanja pokazuju da je naša percepcija vremena usko povezana s prostorom. „Ovo je prvi prikaz činjenice da dok razmišljamo o vremenu i fizički se krećemo kroz prostor", kaže Lynden Miles sa Sveučilišta Aberdeen iz Škotske.

Miles je s kolegama opremio sudionike studije posebnim senzorima kretanja koji su bilježili svaki pokret prilikom njihova razmišljanja o prošlosti, odnosno budućnosti.

Nakon samo 15 sekundi, oni koji su mislili na prošla vremena nagnuli su se unazad za oko 2 milimetra, a oni s mislima u budućnosti pomjerili su se naprijed za 3 milimetra.

Svih 20 sudionika imalo je poveze preko očiju kako bi bili na neki način dezorijentirani i kako se ne bi samovoljno pomjerali naprijed ili nazad te kako bi se izazvalo prividno stanje pomjerana u svim smjerovima Miles je rekao za Live Science da nema razlike između ponašanja u laboratoriju i u stvarnom vanjskom svijetu.

Kako bi otkrili kakav se točno mehanizam krije iza povezanosti vremena i prostora, Miles i ostali znanstvenici planiraju provjeriti ovaj fenomen i u nekim posebnim kulturama. Miles tvrdi da postoje brojni jezici u kojima se koncept budućega postavlja ispred a prošloga iza.

No, u nekim govornim zajednicama i kulturama, poput onih u kojim se govori Ajmaranski (jezik određene populacije u Andama) budućnost se „stavlja iza", a prošlost ispred. Ako se takvi pojedinci naginju unazad dok misle o budućnosti, to će sugerirati da je ovakvo ponašanje nije urođeno već naučeno i kao takvo posljedica ljudskog koncipiranja vremena.

26.01.2021. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh