« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 5 mjeseci
ZNATE LI?

Što vam krade najviše energije?

Sitnice koje radite, ili pak ne radite, mogu vas iscrpiti i psihički i fizički, što može dovesti do toga da imate naporan dan

Ne možete više?
Ne možete više? (Arhiva)
Više o

energija

,

umor

,

pospanost

Dolazite kući s posla i čini vam se kao da vas je pregazio vlak, jednostavno ne možete funkcionirati, umorni ste kao pas... zašto?

Stručnjaci otkrivaju uobičajene loše navike zbog kojih se možete osjećati umorno, ali i jednostavne promjene u načinu života koje će vam vratiti snagu.

Imate problema da reći 'ne' - pretjerano ugađanje drugima često šteti vašoj sreći i crpi previše energije. Da stvar bude gora, s vremenom vas može učiniti ogorčenima i ljutima.

Jedete previše nezdrave hrane - namirnice pune šećera i ugljikohidrata dovode do brzog povećanja razine šećera u krvi. Stalni skokovi šećera u krvi praćeni oštrim padom prouzrokuju umor tijekom dana, kaže Goodson.

>> 10 razloga za stalni umor >>

Kada ste umorni preskačete vježbanje - preskakanje treninga kako biste uštedjeli energiju zapravo radi protiv vas. U studiji Sveučilišta u Georgiji, osobe koje dugo sjede, a inače su zdrave, počele su vježbati tri dana tjedno, po samo 20 minuta. Nakon šest tjedana izjavile su da se osjećaju manje umorno i da imaju više energije.

Ne konzumirate dovoljno željeza - nedostataje li vam željeza, možete se osjećati usporeno, razdražljivo, slabo, ali i nesposobno da se fokusirate. Nedostatak željeza može da buiti i posljedica osnovnog zdravstvenog problema, stoga, imate li simptome nedostatka željeza, posjetite doktora.

Ne pijete dovoljno vode - „Čak i blaga dehidriranost, što je samo dva posto normalnog gubitka tekućine, utječe na razinu energije", kaže Amy Goodson, dijetetičarka za Texas Health Ben Hogan Sports Medicine.

>> Kako ublažiti stres i umor koji uzrokuje posao? >>

Oslanjate se na kofein kako biste preživjeeli dan - „Studije pokazuju da su do tri šalice kave dnevno dobre za vas, ali nepravilna upotreba kofeina može ozbiljno poremetiti ciklus spavanja i buđenja", kaže dr.Towfigh. Kofein blokira adenozin, nusprodukt aktivnih ćelija koji vas tjera da spavate dok se on akumulira, objašnjava.

Preskačete doručak - hrana koju jedete potiče vaše tijelo, a kada spavate, tijelo nastavlja koristiti ono što ste pojeli za večeru prethodne noći kako bi vaša krv pumpala i transportirala kisik. Dakle, kada se probudite ujutro, trebali biste dopuniti „gorivo" doručkom.  Preskočite li doručak, mogli biste se osjećati usporeno.

Radite i kad ste na odmoru - „Provjeravanje e-mailova kada biste se trebali opustiti, jer ste na odmoru, nije baš dobra ideja", kaže Lombardo. Isključivanje i dopuštanje sebi da se zaista opustite, omogućuje vašem umu i tijelu da se pomlade te da se snažnije vrati u na posao.

>> Umor se čuje u glasu >>

Vikendom ostajete kasno budni - do kasnih sati subotom uvnavečer ostajete budni, a zatim u nedelju dugo spavate - to može dovesti do poteškoća da zaspite u nedelju navečer, a onda slijedi „pospani" ponedjeljak", kaže dr.Towfigh. Umjesto kasnog nedeljnog buđenja, pokušajte se probudite u uobičajeno vrijeme, a zatim odspavate popodne.

08.11.2021. 18:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    09.11.2021. 09:05
    premalo vode i vitamina
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh