« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
SAVJETI

Što učiniti kad vas dohvati stres studentskog života

Ono što vam treba jest doza optimizma i nekoliko jednostavnih vježbi za o(t)puštanje

Sati i sati za knjigom obično dovode do stresa
Sati i sati za knjigom obično dovode do stresa (Arhiva)
Više o

stres

,

lijek protiv stresa

,

vježbe protiv stresa

,

liječenje stresa

Ispiti na fakultetima sve su zahtjevniji i premda znate kako nema koristi od živciranja, koncentracija vam slabi, bezvoljni se, znoje vam se dlanovi, provodite sate i sate za knjigom, ali uzalud - gradivo nikako da ostane u glavi. Najradije biste iskočili iz vlastite kože. Za početak, ne brinite, postali ste žrtva stresa našeg svagdašnjeg.

Ono što vam treba jest doza optimizma i nekoliko jednostavnih vježbi za o(t)puštanje. Prvo se podsjetite kako će i to proći te umjesto skupih tretmana uvedite dnevnu dozu kisika...osim što revitalizira um i tijelo, postat ćete imuni na bolesti, prštat ćete energijom i entuzijazmom, a s vremenom ćete dobiti i prijeko potrebno samopouzdanje. Ne vjerujete? Pokušajte i recite zbogom bezuspješnim satima provedenim za knjigom.

Kako do kisika? Pa za početak - on je besplatan, ima ga u izobilju i sve što trebate jest naučiti pravilno disati. Ljudi pod stresom dišu plitko, te si na taj način uskraćuju neophodan kisik, čiji manjak u mozgu izaziva lošu koncentraciju, slabo pamćenje, depresiju, strahove... Većina nas uobičajeno koristi samo 30 do 40 posto kapaciteta pluća, što je nedovoljno! Samo naš mozak treba tri puta više kisika od ostalih organa i ako ga ne dobije u dovoljnoj količini, uzima ga ostatku tijela. Što se onda događa? Postajemo bezvoljni i često obolijevamo. Sigurno ne želite takvo školovanje...

Pravilnim disanjem, aktiviraju se neuroni u mozgu i poboljšavanju mentalne funkcije, što rezultira boljim pamćenjem. Kisik harmonizira sustav žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem te omogućava optimalan rad endokrinog , živčanog i probavnog sustava. Kraće rečeno - postajete uspješniji student.

Stoga, kako bi se sa fakulteta vraćali što zadovoljniji i bez stresa, naš je savjet za početak - usporite. Ne ubijajte se mislima o tome koliko ispita morate naučiti, koliko stranica pročitati. Kad gradivo ne želi u glavu, bolje je sat vremena posvetiti se sebi, disanju, opuštanju...uživanju. Osim toga, znanstveno je dokazano kako u napetom stanju slabije pamtimo, a naš kvocijent inteligencije vrtoglavo pada.

Mladima je danas potrebna kreativna aktivnost, emocionalna stabilnost i sposobnost da se brzo i lako prilagode novim zahtjevima koje određuje obrazovanje i okolina. Iz tišine dolazi sposobnost rasta, pa tako okretanjem sebi (kao na primjer uz tehnike disanja ili meditaciju) ostvarujemo maksimalan potencijal duha i tijela.

Ovaj i slične korisne savjete možete pročitati na portalu Park Božanske Energije.

23.11.2011. 11:44:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh