« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
SUPER!

Strah je moguće izbrisati

Ako se dovoljno brzo reagira, traumatična situacija bit će zapamćena na potpuno drugi način

Strah se može pobijediti
Strah se može pobijediti (Shutterstock)
Više o

strah

,

neugodne situacije

,

brisanje straha

Strah koji se vezuje uz neke negativne događaje može se izbrisati i poništiti, pokazalo je istraživanja znanstvenika Sveučilišta Uppsala. Oni su zaključili da se sjećanje koje se povezuje sa strahom stvara u procesu rekonsolidacije sjećanja.

Kako je to sjećanje na samom početku nestabilno, moguće je na njega utjecati, omesti proces trajnog pamćenja i ukloniti osjećaje straha koje to sjećanje izaziva u tijelu.

Dobrovoljci u istraživanju bili su podvrgnuti laganim elektrošokovima tijekom gledanja nekih fotografija, kako bi im se usadio strah. Drugi dan su pogledali iste fotografije i osjetili strah, a onda su podijeljeni u dvije grupe.

Prva je pogledala fotografije nekoliko puta, bez elektrošokova, i nakon par pokazivanja strah je nestao, dok je druga grupa napravila isto ali šest sati kasnije, i oni su i nadalje osjećali velik strah tijekom gledanja tih fotografija.

Znanstvenici su na taj način dokazali da je moguće utjecati na strah i stres vezan za neke neugodne događaje, no to mora biti prilično brzo nakon samog događaja kako bi se strah izbrisao. 

22.09.2012. 16:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh