« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
SAVJETI

Što trebate izbaciti iz prehrane da bi skinuli kilograme

Konzumiranje mesa doprinosi debljini jednako kao i šećer, pokazalo je novo istraživanje koje tvrdi da ga treba izbaciti iz prehrane kad želimo skinuti višak kilograma

Meso gubi u ovoj igri ...
Meso gubi u ovoj igri ... (Arhiva)
Više o

meso

,

mršavljenje

,

masti

,

šećer

,

proteini

,

ugljikohidrati

Mršavljenje obično povezujemo s dijetama i izbacivanjem određenih namirnica iz prehrane, a na prvom je mjestu obično šećer. No, zanimljivo istraživanje provedeno na Sveučilištu Adelaide pokazuje da biste trebali izbaciti i - meso.

Naime, rezultati istraživanja su neumoljivi - masti i ugljikohidrati pružaju dovoljno energije koja može zadovoljiti naše potrebe, a probavljaju se brže od proteina, što znači da se energija pohranjena u mesu koristi kasnije, a ako ima viška, pretvara se u masnoću u tijelu.

To znači da povećana dostupnost mesa može značiti doprinos globalnoj veličini struka. Wenpeng Yu sa Sveučilišta Adelaide  je ispitao globalnu dostupnost šećera i mesa kao i utjecaj koji je imao na stope pretilosti u 170 zemalja. Pronašao je između njih snažnu korelaciju.

"Postoji dogma da su masti i ugljikohidrati, posebno masti, glavni faktori koji doprinose debljanju", kazao je.

Meso odgovorno za probleme u težini

"Bilo da nam se to sviđa ili ne, masti i ugljikohidrati u modernoj prehrani osiguravaju dovoljno energije da zadovolje naše dnevne potrebe jer protein iz mesa se probavlja kasnije od masti i ugljikohidrata. To čini energiju koju primamo od proteina viškom, koji se potom pretvara i pohranjuje kao masnoća u ljudskom tijelu", naveo je Yu te istakao da je protein u mesu odgovoran za probleme u težini.

"Naši rezultati će vjerojatno biti kontroverzni jer upućuju na to da meso doprinosi učestalosti pretilosti u svijetu u istoj mjeri kao i šećer", kazao je profesor Maciej Henneberg, voditelj biološke antropologije Sveučilišta Adelaide.

"Dok vjerujemo da je važno da javnost treba biti oprezna s prevelikom konzumacijom šećera i nekih masti u svojoj prehrani, na temelju naših saznanja vjerujemo da proteini iz mesa u ljudskoj prehrani također čine značajan doprinos pretilosti", istakao je Henneberg.

Loša vijest za poklonike dijeta, naročito popularne Dukan dijete ...

16.09.2016. 09:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh