« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
ODLIČNO!

Prirodni načini usporavanja starenja

Starenja se boje svi, željeli to priznati ili ne, a glavni je problem u tome što postajete nemoćni - pa se time trebate pozabaviti na vrijeme

Ostati mlad može se prirodnim metodama
Ostati mlad može se prirodnim metodama (Arhiva)
Više o

starenje

,

usporavanje starenja

,

prirodne metode

Starenje je neumitan proces, no ako ste pametni i na vrijeme se posvetite sebi i svome tijelu, starit ćete sporije i bolje, da se tako izrazimo - nećete postati nemoćni.

Evo pet jednostavnih metoda koje vam mogu pomoći da zadržite mladost i živite duže.

Čuvajte se sunca - trebamo izlaganje ultraljubičastima zrakama sunca jer one stimuliraju proizvodnju vitamina A koji zatim potiče proizvodnju melatonina, ključnog neurotransmitera. Bez određene količine melatonina, ljudi padaju u depresiju. No preveliko izlaganje uv zrakama ubrzava starenje. Štetni efekti sunca uzrokuju specifičan oblik starenja nazvan fotostarenje. Osim što uništava kolagen u koži, uv radijacija smanjuje mogućnost tijela da proizvede novi, koji je izgubljen zračenjem.

Hranite se zdravo - neka hrana usporava proces starenja zbog kvalitetnih sastojaka koje sadrži. Naše tijelo stari upravo zbog dolaska u kontakt sa slobodnim radikalima, no hrana koja je bogata antioksidansima neutralizira ih. Što se više antioksidansa konzumira, poput vitamina C, E i beta karotena, manje su šanse da slobodni radikali oštećuju staničnu strukturu, uključujući i stanice kože.

Prestanite pušiti - jedna od najboljih stvari koju možete učiniti za svoju kožu, ali također i jedna od najtežih. Pušenje ima ozbiljnih utjecaja na izgled kože i to na mnoge načine. Dim uzrokuje biokemijske promjene na stanicama. Oštećuje kolagen i elastin koji se nalaze u dermalnim slojevima, a to dovodi do ubrzavanja starenja i boranja kože. Dim cigarete također steže krvne sudove koji stanice kože opskrbljuju kisikom i hranjivim tvarima, što pak usporava obnovu i rast.

Reducirajte stres - istraživači su uspjeli pronači vezu između uma i tijela, a rezultati nažalost nisu dobri. Genetičari su otkrili da kronični stres skraćuje životni vijek stanica tako što utječe na telomere, krajeve kromosoma koji omogućuju obnovu DNK i formiranje novih stanica. S obzirom da stres dovodi do preranog starenja, njegovo reduciranje ključna je metoda otpora. Smanjenje stresa također vodi do boljeg sna, što također poboljšava izgled.

Vježbajte - vjerojatno su jedan od očitih znakova starenja loše držanje i drhteći udovi. Ovi znakovi mogu se kategorizirati pod staračku sarkopeniju. To je rezultat gubitka mišićne mase, što uzrokuje odumiranje motornih neurona koji kontroliraju mišićna vlakna. Sarkopenija je odgovorna za mlohavu kožu i bore, jer kako gubimo mišićna vlakna, tkivo se opušta. Srećom, studije su pokazale da se efekti sarkopenije mogu usporiti pomoću vježbanja i treninga s težinama. Istraživanje koje je provelo Sveučilište Rutgers pokazalo je da 45 minuti trening, 3 puta tjedno u periodu od 12 tjedana povećava postotak mišićnih vlakana za 32, a snagu za 30 posto.

Nije tako komplicirano, slažete li se?

15.09.2016. 18:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh