Metro-portal.hr

objavljeno 29.10.2012. 09:05:00
ZDRAVLJE

Što treba jesti nakon 40. godine

Nakon četrdesete godine života trebalo bi promijeniti prehrambene navike kako bi osnažili tijelo i smanjili rizike od bolesti

Što treba staviti na tanjur poslije četrdesete
Što treba staviti na tanjur poslije četrdesete (Shutterstock)

Kako su govorili naši stari, pitat će te starost gdje ti je bila mladost vrijedi u prvom redu za prehranu. U mlađim se danima rijetko razmišlja o hrani, važno je da smo siti, no nakon 40. godine tijelo mijenja način na koji tijelo reagira na hranu.

Mnoga su istraživanja pokazala da se količina potrošene energije u tijelu tijekom odmora počne smanjivati s navršenom 30. godinom, a nakon toga opada za daljnih sedam posto svakog desetljeća.

To praktično znači da što ste stariji, to se više debljate u slučaju da nastavite konzumaciju hrane u jednakim količinama kao kad ste bili mlađi.

Stoga, bitno je konzumirati određene vrste hrane koje smanjuju rizike od dijabetesa i kardiovaskularnih oboljenja.

Zobene pahuljice pune su beta glukana, vlakana koja smanjuju razinu lošeg kolesterola, dok avenantramidi, antioksidansi koje sadrže samo zobene pahuljice odlično štite od arterioskleroze.

Bademi reguliraju razinu šećera u krvi, sprječavajući pojavu dijabetesa i smanjuju razinu kolesterola, dok su višnje odličan saveznik u borbi protiv artritisa i gihta. Također, višnje su bogate antocijaninom, snažnim antioksidansom.

Soja može postati važan dio prehrane, jer izoflavoni kojih je puna povećavaju gustoću kostiju kod žena u menopauzi, sprječavajući osteoporozu, a muškarcima poboljšavaju plodnost.

Blagodat rajčice je likopen, snažan antioksidans koji štiti od formiranja i širenja stanica raka, a također štiti od arterioskleroze. Gubitak mišićne mase može se nadoknaditi punomasnim mlijekom i piletinom, koja ujedno pomaže u regulaciji težine.

29.10.2012. 09:05:00
http://metro-portal.hr/sto-treba-jesti-nakon-40-godine/74581/