« Život
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
EHHH...

Što se ujutro ne radi

Dobre jutarnje navike pomažu nam u tome da imamo produktivan dan - no, brojni od nas zanemarili su neke jutarnje rutine u vrijeme pandemije

Smislite svoju shemu...
Smislite svoju shemu... (Arhiva)
Više o

posao

,

rad

,

jutro

Jutro i buđenje su problematične stvari, naročito u doba korone kad vjerojatno radite online i zapravo se ne bi trebali probuditi kao inače... no, to može biti zamka.

Naravno, većina ljudi koja radi od kuće na početku će se buditi kako treba, ranije, ali nakon nekog vremena će jednostavno počet će se dizati sve kasnije, što bi na kraju moglo dovesti do ozbiljnih problema.

Ipak, uz nekoliko jednostavnih savjeta možete lako vratiti svojim navikama. Stručnjaci su naveli nekoliko najčešćih pogrešaka koje biste trebali prestati raditi ujutro.

Alarm - brojni od nas svako jutro odgađaju alarm, no to biste trebali izbjegavati. Odgađanje alarma nije korisno jer vas tih nekoliko dodatnih minuta neće okrijepiti. Osim toga, mogli biste poremetiti REM fazu. Česti prekidi prirodnog ciklusa spavanja povezani su s nizom mentalnih učinaka, poput kognitivnih problema i depresije te nizom tjelesnih učinaka kao što su metabolički problemi.

Ne umivate se ispravno - tijekom noći na vašoj se koži mogu nakupiti mrtve stanice kože ili prašina koja cirkulira u prostoru. Osim toga, neka istraživanja pokazuju da jastučnica sadrži velike količine mikroba. Prema tome, svako jutro trebate se umiti i dobro oprati lice. Stručnjaci savjetuju da ujutro izbjegavate korištenje sapuna i drugih sredstava za čišćenje kože ako ste ih koristili noć prije jer bi konstantno korištenje tih proizvoda moglo isušiti kožu. Također, iako bi vam pranje lica hladnom vodom moglo pomoći da se razbudite, preporučuje se umivanje mlakom vodom.

Mobitel nakon buđenja - jedna od velikih grešaka jest posezanje za mobitelom čim se probudite. Trebali biste izbjegavati čitati e-mailove, poruke na društvenim mrežama i vijesti dok ste još u krevetu jer vam tako mobitele 'preuzme' kontrolu nad prvim mislima i osjećajima. Nakon što ugasite alarm, odložite mobitel, duboko udahnite i dobro se protegnite. Pozdravite svog partnera ili djecu i popijte malo vode, savjetuje Huff post.

Unosite previše šećera - šećer i obrađena hrana mogu uzrokovati hormonalne promjene. Prema tome, ako ovu hranu unosite u organizam za doručak, možete iskusiti razne promjene raspoloženja. Doručak je najproblematičniji obrok jer se tada unosi najviše šećera u organizam. Kava, čaj, žitarice, smoothie su neke od namirnice u kojima može biti šećera pa bi trebalo ograničiti unos ovih namirnica ujutro. Umjesto prekomjernog unosa šećera za vrijeme doručka, preporučuje se da u jutarnju rutinu uvrstite neke zdravije navike. Dobra ideja za početak jutra je šetnja ili joga.

Zanemarujete mentalno zdravlje - jutra mogu biti teška. Borite se s umorom, rješavate brojne obveze, jurite na posao... Međutim, ujutro biste trebali posvetiti nekoliko trenutaka svom mentalnom zdravlju. Također, uz nekoliko jednostavnih koraka možete popraviti svoje raspoloženje zahvaljujući čemu ćete se lakše izboriti s ostalim obvezama tijekom dana. Primjerice, kada ustanete, prvo podignite rolete i pustite prirodno svjetlo u svoj prostor. Odvojite nekoliko trenutaka za meditaciju, pisanje u dnevnik, povezivanje s voljenom osobom ili za nešto što vas opušta. Nisu svi jutarnji tipovi, no uz dobre navike, možete bolje funkcionirati i tijekom jutra.

18.02.2021. 11:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    18.02.2021. 18:14
    a sad svatko ima svoj nacin i pravilo sta da radi,,,
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh