« Život
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
MA DA?

Pandemija je utišala čovječanstvo

Godina 2020. na Zemlji bila je najtiša u proteklih nekoliko desetljeća jer je pandemija covida-19 značajno smanjila ljudske aktivnosti i njihov utjecaj na koru planeta, prema globalnoj znanstvenoj studiji.

Je li stvarno tako tiho?
Je li stvarno tako tiho? (Arhiva)
Više o

ambijentalna buka

,

tišina

Ambijentalna buka čak se ni ne percipira kao neka buka, jer smo već navikli na vlakove, automobile, avione, tramvaje... sve što bi nam, recimo, prije stotinu godina paralo uši i budilo nas.

Međunarodna skupina seizmologa iz 33 zemlje izmjerila je pad do 50 posto u  ambijentalnoj buci koju stvaraju ljudi putujući te mehanizacija tvornica nakon što su uvedene mjere ograničenja širom svijeta.

Mjerenja diljem svijeta

Tim koji je među ostalima obuhvatio stručnjake iz švicarske seizmološke službe na sveučilištu ETH Zurich izmjerio je nižu razinu buke na 185 od 268 seizmoloških stanica analiziranih širom svijeta.

Gradska ambijentalna buka smanjila se do 50 posto na nekim mjernim stanicama tijekom najstrožih mjera ograničenja kad je broj autobusa i vlakova u  prometu bio smanjen, zrakoplovi prizemljeni, a tvornice zatvorene.

Tada je bile tiše nego na Božić, tradicionalno najtiše vrijeme godine.

"Tjedni s mjerama ograničenja bili su najtiša razdoblja od kada mjerimo buku", kazao je seizmolog John Clinton, govoreći o zapisima koji obuhvaćaju proteklih 20 godina.

"Uz stalni rast ljudske buke vrlo je vjerojatno da će to dugo vremena biti najtiše razdoblje."

Stručnjaci predvođeni Thomasom Lecocqom s Belgijskog kraljevskog opservatorija uspjeli su pratiti "val tišine" širom svijeta od prvih mjera zatvaranja u Kini, potom Italiji, prije nego što se proširio Europom, a zatim i Amerikama. Niža razina buke tijekom mjera ograničenja značila je i da se registriraju manji potresi koje se inače na nekim lokacijama ne bi uočilo.

Manja podrhtavanja omogućavaju nam da bolje razumijemo seizmičke rizike, kaže znanstvenik Frederick Massin, i također pomažu u procjenama većih potresa u budućnosti.

"To je bila prilika bez presedana. Ne postoji način na koji bismo u normalnim okolnostima mogli provesti ovu vrstu pokusa", kaže Massin.

19.02.2021. 13:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    19.02.2021. 17:38
    dovela planetu zemlju u red
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh