Što se isplati kupovati organsko, a što ne
Pogledajte kako balansirati zdravu prehranu s jedne te tanke novčanike građana s druge strane za najbolje kompromisno rješenje
Unatoč tome što je konzumacija provjereno organski uzgojene hrane najbolji način da izbjegnete namirnice zagađene kojekakvim pesticidima, takva hrana nije dostupna uvijek i svakome, posebice u vremenima kad mnogi od nas jedva sklapaju kraj s krajem.
Štoviše, američki FDA (Food and Drug Administration) tvrdi kako zdravstvene prednosti prehrane bogate voćem i povrćem nadilaze rizike mogućeg izlaganja pesticidima. Ipak, pranje voća i povrća u hladnoj vodi kao mjera uklanjanja ostataka pesticida s površine preporučuje se uvijek i u svakoj prilici.
Kako bi kupcima olakšali balansiranje potrebe za zdravom prehranom s jedne te vrlo ograničene kućne budžete s druge strane, američka neprofitna organizacija EWG (Environmental Working Group) iz godine u godine objavljuje popise hrane koju treba kupovati organski uzgojenu, kao i popis hrane čija konzumacija sa sobom nosi relativno nizak rizik od kontaminacije pesticidima, zbog čega se kupnja njene „normalno" uzgojene verzije smatra dovoljno sigurnom.
Prljavih 12 (kupovati organsko kad je god moguće):
Jabuke
Celer
Paprike
Breskve
Jagode
Nektarine
Špinat
Zelena salata
Krastavci
Krumpiri
Grašak
Kelj
Čistih 15 (ne treba kupovati organske verzije):
Luk
Kukuruz
Ananas
Avokado
Kupus
Šparoge
Mango
Crveni grah
Patlidžan
Kivi
Dinja
Batat
Grejp
Lubenica
Šampinjoni
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
naravno, zbog kemtrejlsa mu treba jos i pokoji plastenik da mu krupa i ostale ludjacke vremenske prilike ne uniste to sto je zasadio.
najebali smo, ljudi moji dragi:
http://www.index.hr/apetit/magazin/gmo-ce-se-u-hrvatskoj-jesti-ali-se-ne-mora-oznacavati/
Novi komentar