Metro-portal.hr

objavljeno 20.06.2012. 10:32:00
PAMETNO TROŠENJE

Što se isplati kupovati organsko, a što ne

Pogledajte kako balansirati zdravu prehranu s jedne te tanke novčanike građana s druge strane za najbolje kompromisno rješenje

Fotografija vijesti

Unatoč tome što je konzumacija provjereno organski uzgojene hrane najbolji način da izbjegnete namirnice zagađene kojekakvim pesticidima, takva hrana nije dostupna uvijek i svakome, posebice u vremenima kad mnogi od nas jedva sklapaju kraj s krajem.

Štoviše, američki FDA (Food and Drug Administration) tvrdi kako zdravstvene prednosti prehrane bogate voćem i povrćem nadilaze rizike mogućeg izlaganja pesticidima. Ipak, pranje voća i povrća u hladnoj vodi kao mjera uklanjanja ostataka pesticida s površine preporučuje se uvijek i u svakoj prilici.

Kako bi kupcima olakšali balansiranje potrebe  za zdravom prehranom s jedne te vrlo ograničene kućne budžete s druge strane, američka neprofitna organizacija EWG (Environmental Working Group) iz godine u godine objavljuje popise hrane koju treba kupovati organski uzgojenu, kao i popis hrane čija konzumacija sa sobom nosi relativno nizak rizik od kontaminacije pesticidima, zbog čega se kupnja njene „normalno" uzgojene verzije smatra dovoljno sigurnom.

Prljavih 12 (kupovati organsko kad je god moguće):

Jabuke

Celer

Paprike

Breskve

Jagode

Nektarine

Špinat

Zelena salata

Krastavci

Krumpiri

Grašak

Kelj

Čistih 15 (ne treba kupovati organske verzije):

Luk

Kukuruz

Ananas

Avokado

Kupus
Šparoge

Mango

Crveni grah

Patlidžan

Kivi

Dinja

Batat

Grejp

Lubenica

Šampinjoni

20.06.2012. 10:32:00
http://metro-portal.hr/sto-se-isplati-kupovati-organsko-a-sto-ne/72075/