« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
PAMETNO TROŠENJE

Što se isplati kupovati organsko, a što ne

Pogledajte kako balansirati zdravu prehranu s jedne te tanke novčanike građana s druge strane za najbolje kompromisno rješenje

Fotografija vijesti
Više o

zdrava hrana

,

organski uzgoj

,

organska hrana

Unatoč tome što je konzumacija provjereno organski uzgojene hrane najbolji način da izbjegnete namirnice zagađene kojekakvim pesticidima, takva hrana nije dostupna uvijek i svakome, posebice u vremenima kad mnogi od nas jedva sklapaju kraj s krajem.

Štoviše, američki FDA (Food and Drug Administration) tvrdi kako zdravstvene prednosti prehrane bogate voćem i povrćem nadilaze rizike mogućeg izlaganja pesticidima. Ipak, pranje voća i povrća u hladnoj vodi kao mjera uklanjanja ostataka pesticida s površine preporučuje se uvijek i u svakoj prilici.

Kako bi kupcima olakšali balansiranje potrebe  za zdravom prehranom s jedne te vrlo ograničene kućne budžete s druge strane, američka neprofitna organizacija EWG (Environmental Working Group) iz godine u godine objavljuje popise hrane koju treba kupovati organski uzgojenu, kao i popis hrane čija konzumacija sa sobom nosi relativno nizak rizik od kontaminacije pesticidima, zbog čega se kupnja njene „normalno" uzgojene verzije smatra dovoljno sigurnom.

Prljavih 12 (kupovati organsko kad je god moguće):

Jabuke

Celer

Paprike

Breskve

Jagode

Nektarine

Špinat

Zelena salata

Krastavci

Krumpiri

Grašak

Kelj

Čistih 15 (ne treba kupovati organske verzije):

Luk

Kukuruz

Ananas

Avokado

Kupus
Šparoge

Mango

Crveni grah

Patlidžan

Kivi

Dinja

Batat

Grejp

Lubenica

Šampinjoni

20.06.2012. 10:32:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  meri
  20.06.2012. 12:51
  zdravo ce se hranit samo onaj koji sadi svoju hranu i to ako je dobro provjerio porijeklo sjemena (sadi li monsanto ili syngentu, opet si grob kopa).
  naravno, zbog kemtrejlsa mu treba jos i pokoji plastenik da mu krupa i ostale ludjacke vremenske prilike ne uniste to sto je zasadio.

  najebali smo, ljudi moji dragi:

  http://www.index.hr/apetit/magazin/gmo-ce-se-u-hrvatskoj-jesti-ali-se-ne-mora-oznacavati/
 2. avatar
  Dostava cigareta Zagreb
  21.06.2012. 01:39
  Pitanje je kako si to priuštiti?!
 3. avatar
  Kuhar Tomek
  02.07.2012. 19:21
  Šta je danas organsko? Svi dišemo isti, zagađeni zrak svi hodamo po istoj zagađenoj zemlji. jedemo organsko povrće koje raste pored ceste, ali je kao zdravo jer je organski uzgojeno. Možemo li danas uopće negdje pobjeći....
 4. avatar
  lumić
  21.07.2012. 15:50
  pizdarije...jedite kaj vam paše
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh