« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca
FORA!

Što biste radili u vožnji - autonomnog automobila?

Velika većina Hrvata u autonomnom vozilu najradije bi pretraživala internet i služila se društvenim mrežama ili pak čavrljala sa suputnicima

Što bi radili da auto vozi umjesto vas?
Što bi radili da auto vozi umjesto vas? (Goodyear)
Više o

vozači

,

autonomna vozila

,

autonomni automobili

Autonomna vozila u kojima ćemo se voziti u budućnosti omogućit će nam da sjednemo u auto, upišemo cilj, udobno se namjestimo na sjedalu i opustimo se sve do kraja vožnje. Goodyear je potaknuo građane Hrvatske da već danas razmišljaju o mobilnosti budućnosti i putem digitalnog upitnika1 provedenog uz pomoć „brbljavoga robota" Goodyja (engleski chatbot) došao do zanimljivih rezultata.

Vrijeme koje bi uštedjeli na račun autonomne vožnje Hrvati bi potrošili prije svega za upotrebu digitalnih kanala i razgovor uživo. Rezultati ispitivanja pokazuju da bi većina (26 posto) to vrijeme posvetila pretraživanju internetskih stranica i upotrebi društvenih mreža, a s minimalnim zaostatkom slijedi razgovor sa suputnicima (25 posto). Ispitanici iz Hrvatske bi slobodno vrijeme u automobilima potrošili za odmor ili spavanje (15 posto), gledanje videa ili filmova (9 posto) te za komuniciranje mobilnim telefonom (7 posto), a u manjoj mjeri za slanje e-pošte (4 posto) i čitanje knjiga (3 posto). U ispitivanju se pokazalo zanimljivo odstupanje između žena i muškaraca; naime, predstavnice nježnijega spola na prvo su mjesto u velikoj većini stavile upotrebu interneta i društvenih mreža (33 posto), a muškarci razgovor s ostalim putnicima (26 posto).

Europski vozači proveli bi slobodno vrijeme na mobilnim telefonima

Usporedba rezultata hrvatskog ispitivanja s ispitivanjem2 koje je Goodyear proveo u suradnji s Londonskim fakultetom za ekonomske i političke znanosti (LSE) 2016. godine u 11 europskih zemalja pokazala je neka odstupanja. Najviše vremena koje bi dobili na račun autonomnih automobila, europski vozači potrošili bi za telefoniranje, odnosno pisanje SMS poruka (42 posto), a slijede pretraživanje internetskih stranica (37 posto) i čitanje (28 posto).

U sklopu europske platforme ThinkGoodMobility Goodyear istražuje neka ključna područja koja oblikuju budućnost mobilnosti sa svrhom da rezultati pomognu svim relevantnim stranama u zajedničkim naporima za uspješno uvođenje autonomnih vozila budućnosti.

1 Digitalno ispitivanje u poduzeću Goodyear provedeno je između 19. veljače i 20. ožujka 2018. Pomogao je brbljavi robot Goody na njihovoj Facebook stranici uz uporabu aplikacije Messenger, a upitnik je riješilo 507 Hrvata.

2 U suradnji s Londonskim fakultetom za ekonomske i političke znanosti (LSE) Goodyear EMEA u drugoj polovici 2016. godine proveo je ispitivanje u kojem je proučavao odgovore dobivene u internetskom istraživanju (sudjelovalo je 11 zemalja) i rezultate dobivene od fokusnih skupina u četiri države. U ispitivanju je sudjelovalo 12.000 osoba. 

09.05.2018. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh