« Svijet
objavljeno prije 14 godina
MEKSIČKI ZALJEV

BP zasad zaustavio istjecanje nafte, ukupna šteta oko milijardu dolara

Procjena štete nakon eksplozije platforme u Meksičkom zaljevu strmoglavo raste, a bušotina još nije definitivno zatvorena

naftna mrlja BP šteta
naftna mrlja BP šteta (Getty Images)
Više o

BP

,

deepwater horizon

,

proračun za 2011.

,

Maša Jerin

,

Unstoppable

,

škola gitare

,

savjet dana

,

in vitro oplodnja

Šuta je ubrizgana u naftnu bušotinu kako bi se zaustavilo istjecanje nafte u Meksičkom zaljevu, objavila je u petak britanska naftna tvrtka BP, koja ističe da će se konačan rezultat znati tek za 48 sati.

Ubrizgavanje šute pod visokim tlakom dio je postupka koji je BP počeo u srijedu i tijekom kojega u bušotinu ubrizgava smjesu vode i krutih tvari prije nego počne njezino zatvaranje, rekao je za američku postaju ABC izvršni direktor BP-a Tony Hayward.

Dodao je da treba pričekati "barem 48 sati" kako bi se znalo hoće li se potvrditi uspješnost različitih operacija zatvaranja.

BP je također priopćio u petak da se šteta zbog istjecanja nafte nakon nesreće popela na gotovo milijardu dolara, u času kad radnici tvrtke i dalje pokušavaju zatvoriti bušotinu.

"Šteta se do danas popela na oko 930 milijuna dolara" ili više od 750 milijuna eura, navodi BP u priopćenju i dodaje da procjena uključuje sve dosadašnje troškove u svezi s istjecanjem nafte (troškove sprječavanja širenja mrlje, čišćenja, odštete zemljama pogođenim onečišćenjem i unesrećenima, troškovi zatvaranja bušotine i drugo).

Procjena štete nakon eksplozije i potonuća platforme Deepwater Horizon strmoglavo je rasla kako su prolazili tjedni i sada je trostruko viša od početne koja je iznosila 350 milijuna dolara. BP je ujedno potvrdio da se radovi na zatvaranju bušotine ubrizgavanjem tekućine nastavljaju kako bi se nafta zadržala u bušotini, nakon čega će početi njezino betoniranje.

Izvršni direktor tvrtke Tony Hayward rekao je da se takav postupak zatvaranja "još nije izvodio na takvoj dubini" (1.500 metara pod morem) i da konačan uspjeh "nije zajamčen". Podsjetio je da BP priprema druge postupke ako zatvaranje ne uspije, kao što je postavljanje "zvona". (hina/metro-portal)

28.05.2010. 16:33:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh