« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
PLASTINACIJA

Gunther von Hagens prodaje organe u 'supermarketu smrti'

Plastinarium, svojevrsni muzej kontroverznog Nijemca, nudit će pluća pušača za 3.600 eura ili testise za 360 eura

Gunther von Hagens plastinirani organi
Gunther von Hagens plastinirani organi (Getty Images)
Više o

Gunther von Hagens

,

kriza hrane

,

Jimmy Wales

,

dugovi klubova

Kontroverzni njemački anatom Gunther von Hagens ne zadovoljava se više samo izlaganjem svojih "plastiniranih" trupla, već je odlučio početi prodavati njihove organe.

"Ograničena prodaja takvih organa bit će namijenjena samo kvalificiranim korisnicima, poput liječnika, učitelja, škola i bolnica", objavljeno je na internetskoj stranici Plastinariuma, svojevrsnog muzeja Hagensovih radova, otvorenog u gradu Gubenu na istoku Njemačke. Cijena organa iznosit će 80 do 15.000 eura.

Taj "supermarket smrti", kako ga je nazvao njemački dnevnik Bild, nudi plastinirane testise za 360 eura, pluća pušača za 3.600 eura, lubanje za 650 eura, noge za 9.100 eura i cijelo ljudsko tijelo za 57.000 eura.

U svom Plastinariumu "doktor smrt" će održavati i predavanja o anatomiji i "plastinaciji", postupku koji je sam osmislio 1977. "Plastinacija" se sastoji u uklanjanju kože s trupla, kako bi mišići, tetive i živci bili ogoljeni. Tijela su sačuvana zamjenom vode i masnoće iz tkiva sa silikonom, epoksidnom smolom ili poliesterom, te time zadržavaju svoj prirodan izgled.

Hagens je diljem svijeta organizirao izložbe svojih radova koje su vidjeli milijuni ljudi, ali i izazvali mnoge prijepore. (hina/metro-portal)

28.05.2010. 15:44:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh