« Svijet
objavljeno prije 14 godina
REZULTAT SABOTAŽE

Indija: Broj mrtvih u iskakanju vlaka popeo se na 71

Broj žrtava mogao bi još rasti, budući da su mnogi putnici, koji su u vrijeme nesreće spavali u vagonima, još zarobljeni u olupini vlaka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)
Više o

Indija

,

nesreća

,

Maoisti

,

vlak

Najmanje 71 osoba je poginula kad je vlak na pruzi Kolkata - Mumbaj u petak ujutro iskočio iz tračnica na istoku Indije, za što vlasti optužuju maoističke pobunjenike koji djeluju u većem broju država u toj zemlji.

Broj žrtava mogao bi još rasti, budući da su mnogi putnici, koji su u vrijeme nesreće spavali u vagonima, još zarobljeni u olupini vlaka. U novinskim izvješćima spominje se više od 200 ozlijeđenih, među kojima neki teško.

Glasnogovornik skupine koju podupire maoistička gerila, "Narodni odbor protiv zločina policije" (PCPA), odbacio je preko agencije Press Trust of India (PTI) svaku odgovornost. PTI je već objavio da je jedna osoba, koja se predstavila kao član te skupine, preuzela odgovornost za sabotažu. Nesreća se dogodila u petak rano ujutro u okrugu Zapadnom Midnaporeu, maoističkom uporištu, oko 135 km zapadno od Calcutte, prijestolnice zapadnog Bengala. Vlak koji je bio krcat snenih putnika iskočio je iz tračnica i zabio se u teretni vlak.

Točni uzroci nesreće još nisu utvrđeni. Maoisti od 1967. djeluju na sjeveru i na istoku Indije. Ti pobunjenici, kojih je između 10.000 i 20.000, tvrde da se bore za prava seljaka bezemljaša i plemena.

Vlada je prije nekoliko mjeseci povela veliku operaciju protiv pobunjenika u šest država, u kojoj sudjeluje 56.000 pripadnika sigurnosno-redarstvenih snaga pod nazivom "Zeleni lov", po džungli u kojoj se kriju. Lani je u napadima koji se pripisuju maoistima poginulo više od 600 ljudi. Vlada je 2009. zabranila taj pokret i proglasila ga "terorističkim". (hina/metro-portal)

28.05.2010. 17:48:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh