« Kazalište
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
HNK:

Održana premijera predstave 'Srce moje kuca za nju'

Nogometno-plesni spektakl rekonstruirao je pobjedu Hrvatske nad Engleskom na Wembleyju dajući britku kritiku društva

Više o

HNK

,

premijera

,

Srce moje kuca za nju

Od taktova Thompsona do "Zmije i žabe" savršenim društveno kritičkim volejem Montažstroj i plesni centar Tala upriličili su predstavu Srce moje kuca za nju. Premijera je održana u dupkom punom Hrvatskom narodnom kazalištu, a s prvim istrčavanjem plesačica publika je reagirala euforično.

Nogometno-plesni spektakl rekonstruirao je spektakularnu pobjedu Hrvatske nad Engleskom rezultatom 3:2 na Wembleyju pritom postavljajući pitanje tko ili što danas uistinu predstavlja Hrvatsku i je li to zemlja za koju smo se izborili.

U prvom kazališnom poluvremenu Olić, Srna, Da Silva, Šimunić, Modrić, Kranjčar, Pletikosa, N. Kovač, R.Kovač, Ćorluka i Šimić u obliku zgodnih plesačica iscenirali su pokrete prvog poluvremena povijesne utakmice. U pozadini se čuo televizijski prijenos utakmice, a u trenucima kad bi Hrvatska zabila gol, ples i pjesma bi utihnuli te bi se u pozadini svjetlima iscrtavao natpis "Kazalište laže". Ova kazališna utakmica zagrebala je po površini zajedničke euforije, hrvatske sreće i države.

Cijelo vrijeme se postavlja pitanje: Je li to Hrvatska koju mi želimo? Koje je pravo stanje stvari? Zašto nogomet izaziva euforiju i jedinstvo, a ne loše stanje u državi?

Pljesak za prave istine

Drugo poluvrijeme cijeli tim je zamijenjen ženama s pričama većim od nogometa. To su žene s burze koje su izložile svoje životne sudbine. Propale karijere, razvrgnuti brakovi, nemogućnost normalnog života, svakodnevna borba za egzistencijom i gubitak ljudskog dostojanstva - samo su neki od detalja s kojima se suočavaju one - jedanaest žena koje predstavljaju pravu Hrvatsku.

Svaka od njih je zaslužila gromoglasni pljesak kakav su i dobile, a svijetla pozornice su im bar na trenutak dala nadu kako njihova budućnost nije u potpunosti mračna.

Autor i redatelj predstave je Borut Šeparović, dramaturg Oliver Frljić, dok koreografiju potpisuju Tamara Curić i Larisa Lipovac. Cijela ekipa je zaslužila čestitke, a i svi oni koji su se nakon ovog plesno nogometnog spektakla (koji je zapravo britka kritika društva) zapitali za što se mi to borimo, zaslužili su pljesak.

PRVO POLUVRIJEME: Adriana Josipović, Ana Stunić, Ana Vilenica, Antonia Matković, Daria Karić, Helvecia Tomić, Iva Morandini-Plovanić, Martina Car, Martina Tomić, Nataša Mihoci, Petra Milojković, Rina Kotur

DRUGO POLUVRIJEME: Antoaneta Boras-Vidov, Brigita Sajko, Davorka Drvodelić, Lela Lujanac-Kerdić, Mirjana Kalinger, Nada Kos Balen, Renata Petrović, Sanja Plepelić, Silva Cirković, Sonja Cirković, Vasiljka Martinović, Zrinka Banić-Tomišić

She.hr

Piše: Tina Žagar/She.hr
25.01.2010. 16:21:30
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Antoneta
    26.11.2022. 18:07
    Sa 52 godine sam zavrsila u "izgonu" iz moje Hrvatske u Njemacku .Toliko o majkama viserodkinjama za koje ne postoji program vracanja u radni odnos nakon odradenog najtezeg posla majcinstvo ,da ne spominjem od trudnoca i porodajnih muka da se tesko ikada moze oporaviti ukoliko majka sama fizicki posao odraduje.
    Srecom danas su neki mladi muskarci emancipirano odgojeni i ravnopravno sudjeluju u brigu oko djeteta /djece.
    Sp.Antoneta
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh