« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
NAPREDAK HRVATSKE

Slovenija pozdravila izvješće EP-a o Hrvatskoj

Pahor nije posve zadovoljan formulacijom teksta, ali izvješće Europskog parlamenta pozdravlja.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

EU

,

Europski parlament

,

Borut Pahor

,

članstvo u EU

,

granični spor

,

Vijeće EU

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u četvrtak da pozdravlja prihvaćenu rezoluciju Europskog parlamenta (EP) o napretku Hrvatske u kojoj je i poziv da se pregovori o njezinu članstvu u Europskoj uniji završe ove godine, iako, kako je objasnio, nije u cijelosti zadovoljan formulacijom teksta.

Europski parlament prihvatio je u četvrtak u Strasbourgu velikom većinom glasova rezoluciju o napretku Hrvatske u kojoj se ističe da se posredništvo EU-a za rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora mora temeljiti na međunarodnom pravu.

Glede rezolucije EP-a koji se odnosi na rješenje graničnog pitanja, Pahor je rekao da to treba uzeti u obzir, ali da će za rješenje pitanja u konačnici presudniji biti postupci Europske komisije i država članica kroz Vijeće EU-a.

Pahor je dodao da je rezolucija u konačnu tekstu ipak nešto uravnoteženija i da su tome pridonijela i nastojanja slovenske politike i vlade. Kao bivši zastupnik u Europskom parlamentu Pahor je rekao kako mu se ponekad činilo da EP "nekritički podupire" želju hrvatske vlade da pregovori završe što prije.

Rezoluciju i izvješće o hrvatskom napretku prema članstvu u EU-u u izjavi za javnost popodne je komentiralo i slovensko ministarstvo vanjskih poslova, navevši da je time EP Sloveniju i Hrvatsku snažno potaknuo da granični prijepor riješe posredništvom EK-a.

"Politička poruka EP-a može biti snažan poticaj da se ubrzaju dogovori o pojedinim elementima posredovanja kao načinu za rješenje graničnog pitanja", navelo je u izjavi slovensko ministarstvo vanjskih poslova, dodavši da bi takav dogovor omogućio i nastavak pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om. (hina/metro-portal)

12.03.2009. 23:15:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh