« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
'EUROPSKA KOMPONENTA'

Merkel i Sarkozy protiv američkih zahtjeva da se više troši

Na sastanku je dogovoreno pokretanje zajedničkih projekata u energetici i automobilskoj industriji.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

recesija

,

Nicolas Sarkozy

,

Angela Merkel

,

NATO

,

MMF

,

gospodarska kriza

,

Timothy Geithner

,

G20

,

rast potrošnje

Njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak je na sastanku s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem u Berlinu pozdravila njegovu odluku da se Francuska vrati u zapovjedne strukture NATO-a, a oboje su odbili zahtjeve SAD-a da njihove zemlje više ulažu kako bi pomogle oslabjeti svjetsku recesiju, objavile su agencije.

Njemačka kancelarka u zajedničkoj je izjavi za novinare nakon sastanka ustvrdila kako Sarkozyjeva odluka o povratku u NATO-ove zapovjedne strukture nije bila lagana.

Sarkozy je ocijenio kako se tim potezom jača "europska komponenta", govoreći o zajedničkoj europskoj obrambenoj i sigurnosnoj politici, a i unutar sama NATO-a povećava se utjecaj Europe te koristi francuskim nacionalnim interesima.

Merkel i Sarkozy na sastanku su se dogovorili o pokretanju zajedničkih projekata u energetici i automobilskoj industriji, prije svega u području inovacija u obnovljivim izvorima energije i istraživanja novih metoda pokretanja motornih vozila.

Istodobno su oboje odbili američke zahtjeve da Njemačka i Francuska ulože više novca kako bi se oslabila recesija u svijetu, naglasivši kako bi se na skorašnjem susretu na vrhu G20 u Londonu trebalo dogovoriti o čvršćim regulatornim mehanizmima.

"Smatramo da smo mi u Europi već mnogo uložili u oporavak i da bit nije u još većoj potrošnji, nego u uspostavi regulatornog sustava kako se ne bi ponovila gospodarska i financijska katastrofa s kojom je svijet suočen", rekao je Sarkozy.

Merkel je ustvrdila kako su Njemačka i Francuska jedinstvene u uvjerenju kako bi sastanak G20 morao ispuniti obećanja s prošlomjesečnog Europskog summita u Berlinu. Tada su se europske zemlje obvezale kako će, da bi pomogle zemljama pogođenim krizom, zahtijevati čvršću regulaciju fondova za omeđivanje rizika, dokidanje poreznih oaza i povećanje sredstava namijenjenih Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

Sve je izglednije da će Londonski summit biti poprište pokazivanja mišića SAD-a, koji želi da članice G20 troše više, i europskih zemalja koje žele zauzdati nekontrolirani model kapitalizma koji smatraju odgovornim za sadašnju krizu.

Američki ministar financija Timothy Geithner u srijedu je izjavio kako želi da se G20 "čvrsto obveže na znatno financijsko stimuliranje" koje bi pomoglo da počne globalni gospodarski oporavak. Slično je govorio i njegov britanski kolega Alistair Darling, ustvrdivši kako Britanci i Amerikanci "jednako gledaju" na politiku potrošnje.

No Merkel je u četvrtak izrazila uvjerenje kako su Britanci u tom pitanju slažu s europskim partnerima. (hina/metro-portal)

12.03.2009. 23:28:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh