« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
PONZI MAJSTOR

Bernard Madoff priznao krivnju

Autor najveće 'financijske piramide' u povijesti do presude 16. lipnja ostaje u pritvoru.

Bernard Madoff
Bernard Madoff (Getty Images)
Više o

priznanje

,

Wall Street

,

presuda

,

Bernard Madoff

,

Ponzi scheme

,

financijska piramida

,

Bernard L. Madoff

,

krivnja

"Ja sam upravljao 'Ponzi shemom' (financijska piramida)", rekao je 70-godišnji Madoff u prepunoj sudnici, nakon što je savezni sudac Denny Chin zatražio o njega da objasni svoje zločine, izvijestili su američki mediji.

"Mislio sam da će završiti brzo, ali se to pokazalo nemogućim. Sramim se zbog tih kriminalnih postupaka. Uvijek sam znao da će doći ovaj dan", rekao je Madoff, koji je prevario više od 4.000 žrtava kroz svoju investicijsku tvrtku - Bernard L. Madoff Investment Securities LLC.

Sudac Chin je nakon Madoffova priznanja krivnje poništio odluku o privremenoj slobodi uz jamčevinu, i naložio njegovo pritvaranje. Madoff može biti osuđen na maksimalno 150 godina zatvora, te na obveznu naknadu štete žrtvama.

Madoff je priznao da nikada nije ulagao novac svojih klijenata, već ga je polagao na račune u banci Chase Manhattan. "Kada bi netko zatražio novac, ja sam isplaćivao s računa u Chaseu", kazao je.

Tužitelji su naveli da su Madoff i drugi koristili novac iz 'piramide' za svoje poslove.

Kao jedan od utjecajnijih brokera i posrednika na Wall Streetu, Madoff je uz svoju investicijsku tvrtku, cijelo desetljeće usporedo vodio i 'financijsku piramidu' u kojoj su nova ulaganja korištena za isplate starijim ulagačima, čime se stvarao privid legitimnih prihoda.

Madoff je u izvješćima svojim klijentima prikazivao godišnje prihode od 10 posto, bez obzira na oscilacije na tržištu, pa su mu mnogi povjerili svoje cijele ušteđevine, a brojne institucije, posebno židovske humanitarne udruge i učilišta, svoje fondove.

Na današnjem ročištu Madoff se suočio s mnogim svojim žrtvama, za koje je bilo rezervirano 50 sjedala u sudnici. Većina njih pozdravila je odluku da se Madoffa s lisicama na rukama pošalje u zatvor, jer ih je iritirala činjenica da je od uhićenja u prosincu 2008. godine, i puštanja uz jamčevinu od 10 milijuna dolara, bio u kućnom pritvoru u svom luksuznom 'penthouse' apartmanu na Manhattanu, vrijednom sedam milijuna dolara.Richard Friedman, računovođa koji je izgubio 3.1 milijuna dolara kod Madoffa, izjavio je za CNN kako se nada da će Madoff dobiti 150 godina zatvora.

"Zločin je stvarno nezamisliv. To nije samo tipična 'financijska piramida'. To ima utjecaja na cijelo društvo", rekao je Friedman.

On je također okrivio Komisiju za vrijednosnice - SEC, jer je dopustila da prijevara tako dugo prođe neopaženo. Madoff to nije mogao voditi sam već je bila upletena i cijela njegova obitelj, koju bi također trebalo osuditi na doživotni zatvor, rekao je ogorčeni Friedman.

Vlasti su navele da je Madoff članovima svoje obitelji priznao da je izveo prijevaru od 50 milijardi dolara. U podnesku tužiteljstva od utorka taj je iznos podignut na 64.8 milijardi dolara.

Stručnjaci kažu da su stvarni gubici vjerojatno puno manji, te da visoki iznosi odražavaju lažne profite koje je obećavao ulagačima. Vlasti su do sada locirale oko jednu milijardu dolara, koja treba biti vraćena prevarenim ulagačima. (hina/metro-portal)

12.03.2009. 23:06:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh