« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 mjeseci i 19 dana
BEBE

Skokovi u razvoju kod bebe: Zašto 3,6,9?

Kada su u pitanju skokovi u razvoju 3,6 i 9 su brojevi kojih ćete se dugo sjećati.

Kakve sve imaju skokove u razvoju?
Kakve sve imaju skokove u razvoju? (Arhiva)
Više o

bebe

,

razvoj beba

Prvi skok vidljiv je već po povratku iz bolnice. No, ako imate mlijeka uglavnom prolazi vrlo glatko, bez previše nervoze. Istovremeno uzbuđenje koje novopečeni roditelji osjećaju u prvim danima druženja s novopečenim članom obitelji često dovodi do toga da roditelji ni ne primijete skok u razvoju s obzirom da im je sve novo.

Kada je bebica vrlo malena činit će vam se u pojedinim danima da je nervozna i stalno gladna. Tako se obično manifestira skok u razvoju. Jedino ispravno rješenje je dojenje na zahtjev i potpuno prepuštanje bebinim potrebama.

Kada dolazi do skoka u razvoju beba nekoliko dana (od 2 do desetak) ima potrebu za većom količinom mlijeka. Zato zna biti neprestano na grudima što je odlično jer upravo sisanjem beba daje vašem tijelu signal da joj je potrebno više mlijeka i povećanim sisanje i proizvodnja se ubrzo poveća. Iako je ponekad vrlo teško, važno je ne odustajati jer već nakon nekoliko dana bebica će se smiriti i sve će ponovno biti znatno lakše.

Zašto 3,6,9?

U prvim danima nećete moći toliko primijetiti skokove, no kada nastupi treći, šesti tjedan, pa treći, šesti i deveti mjesec s vremenom će skokovi u razvoju biti sve izraženiji jer će bebica sve jasnije izražavati nervozu. Upravo u ovim tjednima i mjesecima najčešće dolazi do skokova, pa ako primijetite da je dijete u tim tjednima (mjesecima) i pojavi se određena nervoza, dijete loše jede i još lošije spava, dosta plače i vrlo je nervozno, vjerojatno se radi tek o još jednoj prekretnici u djetetovom životu koja će brzo proći.

U prvim skokovima u razvoju dijete će imati veću potrebu za hranom, a tako će biti i u 3. mjesecu starosti. Dovoljno je povećavati broj podoja ili povećavati dozu adaptiranog mlijeka. No, sada će skokovi početi donositi i drugačije promjene.

U 3. mjesecu starosti beba prestane biti ono malo nemoćno stvorenje koje samo jede i spava. Bit će tu gugutanja, smijeha, mahanja ručicama i nožicama i još mnogobrojnih načina kojima će bebica privlačiti vašu pažnju.

U 6. mjesecu dolazi do još jednog velikog skoka u razvoju. Adaptirano ili majčino mlijeko ne mogu više samostalno zadovoljavati sve djetetove potrebe kako bi moglo i dalje rasti i razvijati se, pa je potrebno uvođenje krute hrane. Djetetov probavni sustav sada je dovoljno razvijen za izazove poput krute hrane. Savjetujemo samostalnu pripremu kašica od namirnica provjerenom porijekla bez dodanih aditiva.

Budite strpljivi i namirnice uvodite postepeno, isključivo u prijepodnevnim satima kako biste mogli primijetiti tijekom dana ako se slučajno pojave kakve alergijske reakcije na pojedine namirnice.

U 9. mjesecu starosti dijete počinje mnogo više komunicirati s okolinom, ali ju i razumijevati. Igračke sada konačno dobivaju svoju pažnju i dijete shvaća njihovu svrhu.

Nakon navršenih godinu dana dijete počinje samostalno jesti i piti. Bit će tu početnog kaosa, no vrlo brzo će dijete naučiti, potrebno je samo mu dati priliku.

Nakon 18. mjeseci starosti nastupa novi skok u razvoju kada se dijete počinje vrtoglavo razvijati i od vaše bebice postaje dijete, koje razumije svijet oko sebe, prava malena mudrica.

Do 4. godine tijekom skokova u razvoju dijete će naučiti igrati se, jesti, odijevati se, prati zubiće i ruke te sami otići na toalet. Bit će tu i svim smiješna, samo roditeljima zabrinjavajuća faza kada će djetetu biti izrazito zanimljivo skidanje.

Skokovi u razvoju će se nastaviti sve do puberteta, no kada dijete bude veće i ne bude toliko ovisno o vama, oni će proći nezapaženo.

Najvažnije o skokovima u razvoju

Vaš mališan nema ugrađen sat, pa skokovi u razvoju mogu odstupani od ovih najčešće uočenih perioda u kojima oni nastupaju.

Skokovi mogu biti izrazito teški, ali i izrazito lagani pa ih neki roditelji ni ne primijete.

Djevojčice ranije proživljavaju iste skokove u odnosu na dječake.

Dijete ne smijete prisiljavati i „nagovarati" na određen napredak. Kada ono bude spremno za nove korake, učinit će ih.

Mamin kutak

Piše: Mamin kutak
14.06.2023. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh