« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
RATNI BRODOVI I SUDOVI

Situacija na Gibraltaru se zaoštrava

U prijeporu oko britanske enklave Gibraltar, došlo je do novih razmirica između Madrida i Londona, a Velika Britanija razmišlja o tužbi

Ratni brodovi u vojnoj vježbi, a spremaju sudsku tužbu?
Ratni brodovi u vojnoj vježbi, a spremaju sudsku tužbu? (Arhiva)
Više o

Velika Britanija

,

Španjolska

,

sukob

,

Gibraltar

Osim najave o eventualnom podizanju tužbe, britanska javnost, barem za sada, ostala je uskraćena za detalje o konkretnim mjerama, koje London namjerava poduzeti protiv Madrida. Velika Britanija bi u svakom slučaju u prijepor mogla uključiti EU Komisiju ili pak Europski sud pravde.

Do zaoštravanja odnosa došlo je uslijed pojačane granične kontrole na Gibraltaru, koja je dovela do višesatnog čekanja putnika. Britanska vlada posebno je oštro reagirala na najave iz Madrida, koji razmišlja u uvođenju novčane takse za prelazak granice. Za London su takve mjere neprihvatljive, pa čak i „ilegalne".

U kojoj mjeri su odnosi sa Španjolskom narušeni, potvrđuje i podatak da je u ponedjeljak u jutro (12.8.) iz Londona krenula flota od deset britanskih brodova, među kojima i čuvena fregata Westminster. Navodno je razlog za slanje brodova u mediteranske vode uobičajena vježba, ali je trenutak za vojne vježbe britanskih brodova daleko od svojih teritorijalnih voda, previše dvosmislen.

Ministarstvo obrane u Londonu negira da su vojne vježbe zapravo razlog prijepora s Madridom. Oni navode kako je riječ o „rutinskom obilasku Gibraltara". Britanski mediji izveštavaju drugačije. Oni navode kako je „slanje brodova posjeduje simbolični karakter ali, cilje ipak nešto drugo. „To što će se u Gibraltaru sa brodova zavijoriti britanska zastava, poruka je tamošnjim stanovnicima - mi smo uz Vas!", navode britanski mediji.

Čiji ribari imaju pravo na veći ulov?

Prijepor oko Gibraltara postao je ponovo aktualan kada je britanska administracija odlučila postaviti umjetni greben u vodi, kako bi tamošnjim ribarima omogućila veći ulov ribe. Španjolska je negodovala navodeći kako se postavljanjem betonskih blokova nanosi šteta španjolskim ribarima. Neposredno nakon toga započela je politička igra dvaju susjeda.

Opsežne kontrole na granici koje primjenjuju španjolski graničari, dovode do ogromnih kolona i višesatnog čekanja na prijelazu. Kap koja je prelila čašu bila je najava Madrida kako će uvesti taksu za svaki prelazak granice u iznosu od 50 eura.

Fabian Picardo, šef britanske administracije na Gibraltaru kritizira, kako kaže, zveckanje oružjem Španjolaca. „Ovo me više podsjeća na politiku Sjeverne Koreje, nego na dobrosusjedske odnose s partnerom iz EU", kaže Picardo. U razgovorima sa španjolskim kolegom Rajoyom, britanski premijer Cameron poručio je kako su kontrole i čekanja na granici neprihvatljive. Doduše, zaključak s tog sastanka, izrečen pred televizijskim kamerama bio je, da su London i Madrid zajednički tragaju za rješenjem prijepora nastalog postavljanjem umjetnog grebena.

Hoće li prijepor završiti pred Vijećem sigurnosti UN-a?

Usprkos diplomatskoj razmjeni mišljenja na susretu dva premijera prošlog tjedna, situacija se dodatno zaoštrila, kada je španjolski dnevnik „El Pais" objavio izjavu šefa španjolske diplomacije, u kojoj se navodi, kako bi Madrid pitanje Gibraltara mogao pokrenuti pred Vijećem sigurnosti UN-a, zajedno s Argentinom i pitanjem Folklandskog otočja. Navodno će o tome biti riječi na susretu dvaju ministra u rujnu u Buenos Airesu.

Gibraltar je od 1713. godine u rukama Velike Britanije. Na referendumu iz godine 2002. velika većina građana, od ukupno 30.000 stanovnika Gibraltara, izrazilo je želju da ostanu prekomorski teritorij Ujedinjenog Kraljevstva. Zanimljivo je da među stanovnicima Gibraltara najviše ima ljudi portugalskog, talijanskog, španjolskog i marokanskog podrijetla.

14.08.2013. 08:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Nocna dostava
    14.08.2013. 14:02
    Zanimljivo kako kako je ministar UK-a odmah u igru ubacio zveckanje oružja. Kojeg oružja?! Jedino njihovog.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh