« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
STRAVA

U Kairu stotine mrtvih, tisuće ozlijeđenih!

Prema izvorima Muslimanskog bratstva, ubijeno je najmanje 300 ljudi, a ozlijeđeno oko 8000

Kairo je ratna zona
Kairo je ratna zona (Screenshot YouTube)
Više o

Egipat

,

nemiri

,

Kairo

,

žrtve

,

muslimanska braća

,

Muhamed Mursi

Agencija Anadolija izvještava o najmanje 163 poginulih i više od 7.000 ozlijeđenih u nemirima tijekom intervencije sigurnosnih snaga koja je započela rano jutros u glavnom gradu Egipta Kairu, tvrde svjedoci i liječnici.

Na manjem okupljanju na trgu Nahda ubijene su najmanje četiri osobe. Svjedoci kažu da su tri spaljena tijela pronađena u blizini parka Urman. Broj smrtno stradalih i ozlijeđenih raste iz sata u sat.

Egipatsko Ministarstvo unutarnjih poslova tvrdi da su tri policajca ubijena, a njih devet ranjeno. Snage sigurnosti tvrde da policajci nisu koristili vatreno oružje protiv prosvjednika, dok su objavljene snimke stotina čahura rasutih po trgu Nahda.

Na kairskim trgovima Nahda i Rabiatul Adeviyye policija nastoji rastjerati prosvjednike koji zahtijevaju povratak na vlast u vojnom udaru 3. srpnja svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija.

Kaos i u ostalim gradovima

Reporter Reutersa prenosi da je vidio 20 ljudi kojima su vojnici pucali u noge te da promursijevi pristaše vojnike gađaju kamenjem i molotovljevim koktelima.

Sigurnosni izvori prenose da je do sukoba došlo i u gradovima Minya i Assiut. Vojnici su suzavcem rastjerivali pripadnike i simpatizere Mursijeva Muslimanskog bratstva koji su zapalili crkvu u Minyi.

U Assiutu se s vladinim snagama sukobilo oko 3.000 prosvjednika, prenose izvori.

Francuska agencija AFP prenosi da su u središnjem dijelu Egipta dosad zapaljene tri koptske crkve.bog intenzivnog korištenja suzavca, gotovo je nemoguće izvlačiti ozlijeđene s trgova. Nedovoljan je i broj medicinskih ekipa i liječnika u pokretnim bolnicama, a zbog nedostatka transfuzije velik broj civila podlegao je ozljedama. 

Snajperisti u helikopterima lete nisko iznad trgova, na nišanima posebno imaju kamermane. Na okupljenu masu prosvjednika vatra se otvara i s krovova zgrada snaga sigurnosti, koje se nalaze u blizini trga Rabiatul Adeviyye.

Predstavnik Muslimanske braće Mohammed al-Bilteci pozvao je građane Egipta na masovni izlazak na ulice i na trgove Rabiatul Adeviyye i Nahda, kako bi podržali prosvjednike. 


EU pozvao egipatsku vlast na suzdržanost

Europska unija u srijedu je poručila da su izviješća o ubijanju prosvjednika u Egiptu 'iznimno zabrinjavajuća' i pozvala egipatske vlasti na sudržanost.

'Izviješća o smrti i ranjavanju iznimno su zabrinjavajuća', kazao je glasnogovornik europske povjerenice za vanjske i sigurnosne poslove Catherine Ashton.

'Ponavljamo da nasilje neće dovesti do rješenja i pozivamo egipatske vlasti da djeluju uz maksimalnu suzdržanost', kazao je Michael Mann.

14.08.2013. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh