« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
OHRABRUJUĆE VIJESTI

Sintetička krv uskoro postaje novo oružje u borbi s rakom

Specifične čestice hidrogela napravljene uz pomoć tehnologije PRINT dulje se zadržavaju u krvotoku, a mogle bi se naoružati i lijekovima protiv raka i tako omogućiti agresivnije medicinske tretmane

Znanstvenici na korak do stvaranja sintetičke krvi
Znanstvenici na korak do stvaranja sintetičke krvi (Shutterstock)
Više o

Rak

,

krv

,

tumor

,

hidrogel

,

sintetička krv

Znanstvenici su stvorili čestice koje imitiraju neka ključna svojstva crvenih krvnih stanica i time otvorili put prema stvaranju sintetičke krvi. Novo otkriće bi, između ostalog, moglo pomoći u razvijanju novih tretmana za stanja opasna po život kao što je bolovanje od raka. Ekipa stručnjaka sa Sveučilišta North Carolina je uz pomoć tehnologije nazvane PRINT (Particle Replication in Non-wetting Templates) stvorila vrlo mekane čestice hidrogela koje su veličinom, oblikom i fleksibilnošću identične crvenim krvnim stanicama. Tehnologija omogućuje česticama da kruže tijelom tijekom duljeg vremenskog perioda, piše u Zborniku radova Nacionalne akademije za znanosti (Proceedings of the National Academy of Sciences).

Međutim, istraživači vjeruju da nova saznanja imaju ogromnu važnost jer se crvene krvne stanice prirodno deformiraju kako bi prošle kroz mikroskopske pore i ušle u organe i uske krvne žile, stoji u priopćenju spomenutog sveučilišta. Tijekom svojeg života od 120 dana, prave krvne stanice postaju kruće i zatim se filtriraju iz sustava krvotoka obzirom da nisu prošle kroz pore slezene. Sintetička krv bi se u tom smislu znatno dulje zadržavala u krvotoku. Istraživači su dakle korak do stvaranja sintetičke krvi a ne treba puno govoriti o implikacijama koje to sa sobom nosi. No pored svega možda je najzanimljivije to što nova otkrića mogu ukazati i na potencijalna rješenja u borbi s rakom. Stanice raka su mekše od zdravih stanica pa zbog toga mogu boraviti bilo gdje u tijelu i širiti se. No čestice 'naoružane' lijekovima protiv raka koje se dulje zadržavaju u krvotoku mogu otvoriti vrata puno agresivnijim tretmanima za liječenje te opake bolesti. „Stvaranje čestica koje će biti dulje u krvotoku od samoga početka je bilo velik izazov u razvoju sustava za dopremanje lijeka (u specifične dijelove tijela)", kazao je Joseph DeSimone, profesor kemije sa Sveučilišta North Carolina i voditelj istraživanja, ali rezultati su i više nego ohrabrujući. sljedeći korak su naravno daljnje i detaljnije analize, no čini se da sintetička krv srećom sve više postaje stvarnost.

12.01.2011. 14:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh