« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
LEGENDE

Šest mitova o sunčanju

Mitovi o sunčanju ne samo da su pogrešni, nego su i prilično opasni po zdravlje, stoga pripazite i držite se savjeta

Pročitajte istinu o sunčanju
Pročitajte istinu o sunčanju (Shutterstock)
Više o

sunčanje

,

zračenje

,

krema za sunčanje

,

zaštitni faktor

,

UV zračenje

,

zaštitne kreme

,

pigmentacija

,

SPF zaštitni faktor

,

cink oksid

,

titan dioksid

Sunčanje postaje sve opasnija ljetna zabava, jer je rak kože postao najčešća vrsta raka u SAD, a glavni uzrok je UV zračenje sunca, solarija i lampi za sunčanje. Upravo iz tog razloga prenosimo vam razmišljanja dr. Sandre Fryhofer koja raskrinkava mitove o sunčanju.

1. Zaštitit ćemo se sunčanjem prije godišnjeg odmora

Nažalost, netočno. Povećat ćete pigmentaciju kože, istina, no to je kao da ste nanijeli faktor zaštite 3. Pritom ćete oštetiti DNK kože, dobiti lažnu sigurnost (jer već imate "temeljnu boju"), manje ćete koristiti zaštitne kreme i, na kraju, još ćete više oštetiti DNK kože prekomjernim izlaganjem UV zrakama.

2. Tamnoputi ne trebaju zaštitnu kremu za sunčanje

I ovo je, naravno, potpuno pogrešno. Najbolji dokaz je snažno povećanje postotka Afroamerikanaca i Hispanoamerikanaca u ukupnom broju oboljelih od raka kože, a uz to im je i stopa preživljavanja bitno niža nego kod bijelaca. Stoga, bez obzira na prirodno tamniju kožu, ponašajte se kao da je nemate i zaštitite se.

3. Ne treba nam zaštitna krema na putovanjima automobilom

Naravno, pogrešno. Teško da ćete izgorjeti kao da ste na plaži, no bočni i stražnji prozori automobila, za razliku od vjetrobrana, obično nemaju nikakvu zaštitu od UVA i UVB zraka, što znači da će doći do oštećenja kože koja ne možemo vidjeti golim okom. Istraživanje Akademije za dermatologiju pokazalo je da ljudi koji se puno voze automobilom imaju veću vjerojatnost za dobivanje raka kože na strani tijela koja je češće izložena suncu.

4. Odjeća je dobra zaštita od sunca

Djelomično je istina, no to uvelike ovisi o materijalu koji nosite. Neke čvrste tkanine već imaju dodane kemijske spojeve koji poboljšavaju zaštitu, no obične ljetne majice predstavljaju zaštitu jednaku zaštitnom faktoru između 3 i 15, što i nije neka zaštita, a čim se smoče više ne predstavljaju nikakvu zaštitu.

5. Kreme za sunčanje štite od UVA i UVB zračenja

Ponovno djelomično, jer su neke namijenjene samo zaštiti od UVA zračenja, tako da ako nije vidljivo istaknuto na pakiranju treba detaljno pročitati deklaraciju. SPF faktor zaštite odnosi se samo na UVB zračenje, a neki sastojci kao titan dioksid i cink oksid štite vas od obje vrste zračenja.

6. Zaštitni faktor SPF 20 štiti dvostruko više od SPF 10

Ma kako logično ovo zvučalo, nije istina. Primjerice, SPF 15 blokira 93% UVB zraka, dok SPF 30 blokira 97%, a SPF 50 98%. Stoga, uvijek uzmite jači zaštitni faktor i mažite se češće.

Još riječ dvije o sunčanim naočalama. Vrlo je važno štititi oči tijekom sunčanja, a za to vam trebaju naočale koje moraju imati istaknutu napomenu da štite od UV zračenja, jer samo polarizirane leće ne blokiraju UV zrake. Sunčane naočale koje blokiraju UV zračenje sve do 400 Nm su najbolje, jer zaustavljaju sve UV zrake. 

02.08.2012. 13:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh