« Život
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
IZNENAĐENI?

San je kao vino, što smo stariji on je bolji

Problemi sa spavanjem rastu u dobi od 40 do 59 godina, osobito kod žena, a nakon 60. godine njihova se učestalost smanjuje. Najbolji san imaju 80-godišnjaci

Kako riješiti nesanicu?
Više o

nesanica

,

spavanje

,

stres

,

san

,

starije osobe

Suprotno uvriježenim mišljenjima, što smo stariji nakon što navršimo 60 godina to bolje spavamo, otkriva novo istraživanje provedeno u Sjedinjenim Državama, čiji su rezultati objavljeni u četvrtak u časopisu Sleep, javlja Hina.

Po autorima istraživanja provedenog na 155.000 Amerikanaca, na probleme sa snom najmanje se žale osamdesetogodišnjaci.

Problemi sa spavanjem rastu u dobi od 40 do 59 godina, osobito kod žena, a nakon 60. godine njihova se učestalost smanjuje.

"Rezultati su u suprotnosti s onime što se obično misli", rekao je Michael Grandner, znanstvenik Centra za san i cirkadijurnu neurobiologiju Sveučilišta Pennsylvanija i glavni autor istraživanja.

Za to je ponudio nekoliko objašnjenja.

Opće zdravstveno stanje usko je povezano s kvalitetom sna, rekao je. Ljudi krhkog zdravlja imaju dakle manje izglede da dožive duboku starost.

Uz to, odrasli mlađe dobi suočeni su sa stresnim situacijama bilo na fakultetu, na radnom mjestu, u obitelji ili primjerice žene u menopauzi, što im može poremetiti san, objašnjava on.

02.03.2012. 07:36:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh