« Život
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
KULTURNA BAŠTINA

Kuće Lennona i McCartneya postale nacionalno blago

Britanija je uvrstila domove Johna Lennona i Paula McCartneya na popis nacionalne baštine kako bi ih očuvali za buduće generacije

Više o

Velika Britanija

,

The Beatles

,

Paul McCartney

,

John Lennon

,

kulturna baština

Britanska vladina agencija za zaštitu kulturne baštine uvrstila je domove bivših Beatlesa Johna Lennona i Paula McCartneya u Liverpoolu na popis nacionalne baštine kako bi ih sačuvala za budućnost, objavili su britanski mediji, javlja Hina.

Kuće u kojima su Lennon i McCartney proveli djetinjstvo i mladost nalaze se u liverpoolskim četvrtima Woolton odnosno Allerton, prenosi BBC.

Agencija English Heritage priopćila je da je riječ o kućama u kojima su slavni glazbenici komponirali mnoge od svojih ranih hitova, te u kojima je slavna liverpoolska četvorka održavala probe na početku karijere.

Ministar turizma i baštine John Penrose rekao je da su The Beatles "izuzetno važni", te da stavljanje Lennonova i McCartneyeva doma na popis zaštićene baštine znači da će se kuće "pravno zaštititi kako se ne bi mogle srušiti ili rekonstruirati".

McCartney je živio u kući u Forthlin Roadu od svoje 13. do 22. godine i u toj je kući nastalo stotinjak pjesama Beatlesa. Lennon je od svoje pete do 22. godine živio u kući "Mendips" u nedalekoj aveniji Menlove, u kojoj je skladan prvi veliki hit Beatlesa Please Please Me.

Obje su kuće obnovljene. English Heritage je zaključio da nije potrebno zaštititi kuće u kojima su odrastala preostala dvojica članova Beatlesa Ringo Starr i George Harrison.

01.03.2012. 14:01:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh