« Muškarci
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
SKRIVENE INDIKACIJE

Samo za muške oči: Što vaš seksualni život govori o vašem zdravlju

Ako ste mislili da seks služi samo za produljenje vrste ili samo za zabavu bili ste u krivu jer vaša (ne)aktivnost u spavaćoj sobi može puno toga reći o vašem zdravlju

Kako prepoznati zdravstvene probleme
Kako prepoznati zdravstvene probleme (Dreamstime)
Više o

zdravlje

,

seks

,

seksualni život

,

muškarci

,

bolesti

,

spolni odnos

Seks je sjajan, no kada stvari u spavaćoj sobi krenu nizbrdo počinju se tražiti očigledni krivci, poput stresa, problemi na poslu, umor, a čak se počinje preispitivati i sama veza. No, možda niti jedan od izvanjskih faktora nije kriv nego je za manjak libida signal kojim vaše tijelo govori kako nešto nije u redu s vašim zdravljem, piše Caring.

Ako se prepoznate u jednom od scenarija potrebno je što prije posjetiti liječnika, odnosno urologa.

Seks vas više ne privlači - Stres, umor, manjak sna, partnerica vam više nije privlačna, sve su to stvari koje mogu utjecati na vaš seksualni nagon. No, što ako niti jedna od tih stvari nije istinita, a i dalje rađe gledate televiziju nego da vodite ljubav? Možda patite od hormonske neravnoteže, odnosno manjka testosterona, a jedina indikacija toga je slab libido. Pošto je testosteron najvažniji metabolički hormon kod muškaraca, slabo izlučivanje povećava rizik od osteoporoze, dijabetesa tipa 2, bolesti krvožilnog sustava, a u rijetkim slučajevima dolazi i do smrti.

Niste zainteresirani, a uz to se osjećate potišteno - Gubitak želje za seksom je klasični primjer depresije, no i samo liječenje može imati identične efekte. Antidepresivi poput Prozaca, Paxila ili Zolofta dokazano smanjuju požudu kako kod muškaraca tako i kod žena.

Sve češće i češće ne možete zadržati erekciju - Recimo da ste relativno zdrav muškarac srednjih godina s malo više kilograma na leđima i odjednom se nađete u pjesmi Hladnog piva "Mlohava čuna". Nemogućnost postizanja erekcije može biti znak da vam za nekoliko godina prijete problemi sa srcem. Liječnici kažu kako je preko 66 posto muškaraca prije infarkta imalo erektilnu disfunkciju.

Boli vas spolovilo dok vodite ljubav - Možda je riječ o Peyronijevoj bolesti, odnosno snažno i bolno iskrivljavanje muškog spolnog uda do kojeg obično nastane zbog malih oštećenja tkiva u penisu. Oštećeno tkivo nije sposobno akumulirati krv, stoga se ne širi i uzrokuje iskrivljavanje spolnog uda.

Ejakulirate prebrzo - Preuranjena ejakulacija nije samo breme napaljenih tinejdžera, ona može pogoditi sve dobne skupine, no kada se to rutinski događa par minuta nakon spolnog odnosa možda bi trebali otići liječniku. Kada se eliminiraju psihološki faktori, uzbuđenje, nezrelost ili krivnja, možda je krivac hpertireoza, odnosno nekontrolirani rad štitnjače. Istraživanje provedeno 2005. godine pokazalo je da polovica muškaraca sa hiperireozom pati od preuranjene ejakulacije.

Treba vam čitava vječnost da ejakulirate, ako se uopće i to dogodi - Vjerovali ili ne i to se događa. Devet od deset muškaraca koji pate od anorgazmije, odnosno nemogućnost postizanja orgazma, imaju neku vrstu psihološke blokade, poput treme ili stresa uzrokovanog poslom. Ostalih 10 posto imaju problema s osjetilima na spolovilu, a najčešći uzročnik je dijabetes koji oštećuje živčane završetke.    

10.11.2012. 20:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh