« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina
ZNANSTVENO DOKAZANO

Salate bez ulja nisu previše zdrave

Povrće u salatama puno je korisnih vitamina i hranjivih tvari, no ako ih ne začinimo pravim uljem od njih nećemo imati velike koristi

Fotografija vijesti
Više o

dijeta

,

zdravlje

,

kalorije

,

vitamini

,

masnoće

,

voće i povrće

,

salate

,

antioksidansi

,

dresing za salatu

Svima nam je kristalno jasno da voće i povrće uvelike doprinosi našem zdravlju, no malo je poznato da su za kvalitetnu apsorpciju vitamina, minerala, antioksidansa i drugih korisnih hranjivih tvari potrebni spojevi koje velika većina pokušava izbjegavati u širokom luku, a to su masnoće.

Znanstvenici s američkog sveučilišta Purdue pozabavili su se s ovim fenomenom i ispitali kako zasićene, nezasićene i transmasne kiseline iz dresinga za salate utječu na ljudsku apsorpciju karatenoida, biljnih pigmenata koji u našim tijelima djeluju kao moćni antioksidansi koji suzbijaju brojne kronične i degenerativne bolesti.

Studija, objavljena u glasilu Molecular Nutrition & Food Research, pokazala je da mala količina nezasićenih masnih kiselina iz ulja pružaju najveću apsorpciju karatenoida, dok je za isti efekt potrebna pozamašna količina zasićenih i transmasnih kiselina.

"Ako želite izvući maksimum iz voća i povrća morate ih konzumirati s pravim masnoćama. Ako jedete salatu s nemasnim dresingom smanjit ćete unos kalorija, no pritom ćete izgubiti i korist koju pruža povrće", rekao je dr. Mario Ferruzzi, profesor na sveučilištu i autor studije.

Znanstvenici su u eksperimentu koristili putar kao izvor zasičenih masnih kiselina, uljanu repicu (canola ulje) kao izvor nezasićenih masnih kiselina te ulje kukuruza kao izvor transmasnih kiselina.

Tri grama dresinga od nezasićenih masnih kiselina, uljane repice ili maslinovog ulja, pružao je jednaku apsorpciju antioksidansa kao 20 grama zasićenih i transmasnih kiselina.

21.06.2012. 09:04:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh