« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina
OPREZ!!

Opasnost od toplinskog udara iznimno visoka

Meteorolozi upozoravaju da u slijedeća dva dana u Dalmaciji i Jadranu prijeti iznimno velika opasnost od toplinskog udara

Fotografija vijesti
Više o

dalmacija

,

ljeto

,

godišnji odmor

,

vrućine

,

toplinski udar

Ako ste iskoristili produljeni vikend i nalazite se na nekoj od plaža u Dalmaciji pripazite na sebe i svoje najmilije jer meteorolozi i liječnici predviđaju da će u slijedeća dva dana opasnost od toplinskog udara biti iznimno visoka.

U nedjelju i ponedjeljak obavezno izbjegavajte boravak na otvorenome za vrijeme velikih vrućina. Utočište pronađite u hladu ili zatvorenim, po mogućnosti klimatiziranim prostorijama. Izbjegavajte nagle promjene temperature, pijte dovoljno tekućine i jedite lako probavljivu hranu.

Nosite prozračnu odjeću i obuću, glavu prekrijte kapom ili šeširom, povećajte unos vitamina C, izbjegavajte fizičke napore za vrijeme velikih vrućina.

Do toplinskog udara dolazi kada se tijelo vlastitim mehanizmima ne može više rashladiti, a manifestira se kao povišena tjelesna temperatura, glavobolja, vrtoglavica, smušenost, nemir, koža je suha i crvena, a u mlađih osoba može doći do pojačanog znojenja i gubitka svijesti.

Osobu koja je pretrpila toplinski udar treba smjestiti u hladnu prostoriju ili hladovinu, skinuti joj odjeću, a ako nije pri svijesti okrenuti ju u bočni položaj. Bolesnika treba polijevati hladnom, ali nikako ledenom, vodom uz istodobno stvaranje umjetnog vjetra ventilatorom, lepezom ili novinama.

23.06.2012. 13:09:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh