« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
STRANAČKA PREPUCAVANJA

Saborski zastupnici žestoko o upravljanju javnim poduzećima

"Moramo se pozdraviti sa stranačkim kadroviranjem. Ne smije jedna stranka dobiti Croatia osiguranje, a druga Hrvatske šume ili Hrvatske vode", upozorio je SDP-ovac Goran Maras

Gordan Maras (SDP) ustvrdio je da se s tvrtkama u većinskom državnom vlasništvu ne upravlja na odgovarajući način
Gordan Maras (SDP) ustvrdio je da se s tvrtkama u većinskom državnom vlasništvu ne upravlja na odgovarajući način (Ranko Šuvar/CROPIX)
Više o

HDZ

,

Sabor

,

SDP

,

Gordan Maras

,

javna poduzeća

,

interpelacija

Sabor je poslijepodne raspravio interpelaciju kojom je SDP tražio da se utvrdi uloga Vlade u upravljanju javnih i tvrtki u pretežitom državnom vlasništvu, a HDZ je odbacio interpelaciju, tumačeći kako se tim tvrtkama u posljednje vrijeme upravlja racionalnije nego ikad u proteklih 10 godina.

Zastupnik SDP-a Gordan Maras uvodno je ustvrdio da se s tvrtkama u većinskom državnom vlasništvu ne upravlja na odgovarajući način, a da se u njihove uprave kadrovi biraju po političkim kriterijima. Neprihvatljivim smatra 400 menadžerskih ugovora HŽ-u, koji bilježi loše poslovne rezultate, a založio se da se menadžere u državne tvrtke bira javnim natječajem, a da ih se dobro plati isključivo ako ostvare dobre rezultate. "Moramo se pozdraviti sa stranačkim kadroviranjem. Ne smije jedna stranka dobiti Croatia osiguranje, a druga Hrvatske šume ili Hrvatske vode", upozorio je Maras, koji ne vjeruje Vladinoj namjeri micanja političara iz nadzornih odbora tvrtki.

"Samo dan nakon što je premijerka deklarativno najavila micanje politike iz nadzornih odbora, u NO INA-e Vlada je imenovala ministre Šukera, Ivića i Pankretića", kazao je Maras. Napomenuo je kako je nedavno u NO Fine imenovana još jedna dužnosnica kabineta premijerke, ocjenivši kako to govori da nema ozbiljne volje da se bilo što napravi. I činjenicu da su zakonske izmjene koje će politiku maknuti iz nadzornih odbora u redovitoj, a ne žurnoj saborskoj proceduri Maras tumači kao dokaz da će se nadzorni odbori na natječajima birati tek nakon slijedećih izbora, a da će u njima do tada sjediti političari. Podsjetio je da su državna poduzeća u posljednjih nekoliko mjeseci potresle brojne afere.

Zastupnik HNS-a Zlatko Koračević izrazio je čuđenje što Vlada odbija SDP-ov zahtjev da Sabor redovito izvijesti o poslovanju javnih i državnih tvrtki. Kazao je da javna poduzeća u ukupnom prihodu svih gospodarskih subjekata u državi sudjeluju s devet posto, a da godišnje dobivaju više od 2,5 posto državnog proračuna. "Udjel plaća u ukupnim troškovima tih poduzeća je 16,5 posto, a 17 tisuća njihovih zaposlenika na bolovanju je cijele godine", naveo je Koračević, ističući da Sabor i javnost imaju pravo znati kako posluju javna poduzeća, koja, kako kaže, u značajnoj mjeri definiraju suverenitet države.

"Očekujem da će Vlada ipak doći u Sabor s informacijom o poslovanju javnih poduzeća i da ćemo informaciju dobiti pravodobno, prije nego ona dođe iz Remetinca", rekao je Koračević.

Zastupnik HDZ-a Goran Marić odbacio je tvrdnje oporbenih zastupnika, rekavši kako mu je razumljiva briga za poduzeća s 58 milijardi kuna temeljnog kapitala, ali da je interpelacija došla u krivom trenutku. "U brizi za državna poduzeća više je učinjeno u zadnjih šest mjeseci, nego u proteklih 10 godina", procijenio je Marić. Naveo je da je Vlada konačno tvrtkama dala nalog da postupaju racionalno u svim segmentima te da štede na svim mogućim razinama.

"Dat im je nalog da se moraju držati roka plaćanja do 60 dana, a najnovija izvješća govore da plaćaju u 57 dana. Prihodi su im rasli brže od rashoda, iz čega proizlazi da im je veća dobit. Vlada je ograničila naknadu svim članovima nadzornih odbora i plaće članova uprava. Nema ni jednog člana uprave s plaćom većom od 17 tisuća kuna, a do unatrag samo pet mjeseci gubitaši u upravama imali su po 50-60 tisuća neto. Tko je to spriječio i izmijenio - upravo ova Vlada", istaknuo je Marić.

Prije ove interpelacije, Sabor je raspravio i SDP-ovu interpelaciju o ulozi Vlade u smanjivanju nelikvidnosti sustava, no vladajući zastupnici nisu sudjelovali u toj raspravi, što je oporba protumačila kao nebrigu za sustav u kojem dnevno bez posla ostaje više od 500 ljudi. (hina/metro-portal)

24.02.2010. 21:20:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh