« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
RADIĆ U HAAGU:

Hrvatske su vlasti omogućavale povratak Srba

Neki hrvatski političari i sam prvi predsjednik predlagali su da se izbjeglim Srbima isplati naknada ako potpišu da odustaju od povratka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

Haaški sud

,

Oluja

,

Jure Radić

,

ICTY

,

povratak srba

Bivši visoki dužnosnik hrvatske vlade Jure Radić izjavio je u srijedu pred Haaškim sudom da hrvatske vlasti nisu sprječavale, nego omogućavale povratak Srba u Hrvatsku nakon Oluje, iako je bilo različitih ideja kako riješiti pitanje njihova povratka i napuštene imovine.

"Bit je bila stvoriti uvjete da se vrate i Srbi i Hrvati, svi koji žele hrvatsko državljanstvo", rekao je Radić, nekadašnji potpredsjednik vlade i ministar obnove i razvitka, na suđenju trojici hrvatskih generala optuženih za zločine tijekom i nakon Oluje u kolovozu 1995. Direktor Instituta IGH prvi je od sedam svjedoka Haaškog suda koji će biti ispitani u nastavku suđenja, nakon što su haško tužiteljstvo, kao i obrane optuženih generala, u siječnju završile s izvođenjem svojih dokaza i svjedoka.

Tvrdeći da kod povratka nije bilo diskriminacije po nacionalnoj osnovi, Radić je rekao da je među hrvatskim dužnosnicima, uključujući i tadašnjeg predsjednika Republike Franju Tuđmana, bilo različitih ideja kako riješiti pitanje povratka Srba. Prema transkriptima razgovora s Tuđmanom, koji su pročitani na suđenju, neki hrvatski političari i sam prvi predsjednik predlagali su da se izbjeglim Srbima isplati naknada ako potpišu da odustaju od povratka u svoje kuće na oslobođenome području.

"To je bila jedna od ideja, ali ona nije prihvaćena kao zaključak. Ideja o naknadi bila je u drugom planu, jer naprosto nismo imali novaca", rekao je Radić odgovarajući na pitanja predsjedavajućeg raspravnog vijeća, suca Alphonsa Oria. O svojoj poznatoj izjavi da "više nikada ne bi trebali dopustiti da Srba ovdje bude više od 10 posto", na što je Tuđman rekao "ma ni 10 posto", Radić je rekao da se to odnosi na strateški važno područje između Kupe i Une, gdje je Hrvatska "najtanja".

"Htjeli smo da se svi (Srbi) vrate, ali ajmo tu naseliti deset puta više drugih građana", rekao je Radić i dodao da pod Srbima podrazumjeva one koji su napadali Hrvatsku, a pod drugim građanima Hrvate i sve ostale koji prihvaćaju Hrvatsku kao svoju domovinu. Dodao je da su neki razgovori s Tuđmanom o tome problemu bili "neobavezni, kolokvijalni, razgovori u fotelji u kojima se nisu koristile precizne definicije", pa se neke izjave mogu različito tumačiti.

Po Radićevim riječima, hrvatske vlasti ne samo da su pozivale Srbe na povratak, nego su uredbom, odnosno zakonom o privremenom preuzimanju i upravljanju određenom imovinom čuvale njihove napuštene kuće tako što su u njih privremeno useljeni hrvatski prognanici i izbjeglice iz BiH. Na upit da pojasni svoje riječi kako su uredba, odnosno zakon važni za demografsku budućnost Hrvatske, Radić je pojasnio da to znači "da čovjek iz Kijeva ne čeka dvije ili tri godine u hotelu, nego da odmah dođe u svoj kraj. To je temelj demografije", rekao je.

Radić je jedan od sedmorice hrvatskih političkih i vojnih dužnosnika koji su imenovani novim sudionicima "zajedničkog zločinačkog pothvata", prema tajnom podnesku tužiteljstva od 17. svibnja 2007., a s kojega je ICTY, na zahtjev obrane optuženih generala, skinuo oznaku tajnosti 31. svibnja iste godine.

U optužnici protiv Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka, koji su također navedeni kao sudionici zločinačkog pothvata, izvorno su kao sudionici bile navedene četiri osobe - bivši predsjednik Tuđman, bivši ministar obrane Gojko Šušak te bivši načelnici Glavnog stožera Hrvatske vojske Janko Bobetko i Zvonimir Červenko. (hina/metro-portal)

24.02.2010. 21:44:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh