« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 1 mjesec i 26 dana
NARAVNO

S premium gumama do ekonomičnije vožnje

Goodyear preporučuje vozačima da redovito provjeravaju jesu li im gume neoštećene i da dubina profila nije manja od minimalne zakonski propisane

Kakve gume imate?
Kakve gume imate? (Goodyear)
Više o

Goodyear

,

premium gume

,

kvaliteta guma

Od 15. travnja u Hrvatskoj više neće biti obvezna upotreba zimskih guma, stoga mnogi vozači već razmišljaju o odabiru sigurnih i udobnih guma za štedljivu ljetnu vožnju. Iako se na prvi pogled ulaganje u visokokvalitetne ljetne gume može činiti skupim, odabir premium (vrhunskih) ljetnih guma dugoročno može biti sigurnija i pristupačnija opcija.

S porastom proljetnih temperatura Goodyear vozačima preporučuje prelazak na ljetnu opremu. Odabir pravih guma ključan je i zbog zaustavnog puta koji na mokroj cesti pri brzini od 80 km/h može biti duži do 15 metara, a pri brzini od 100 km/h na suhoj cesti 7 metara.[i] Najnoviji testovi također dokazuju da je pri kočenju na mokroj cesti pri temperaturi od 15 °C i brzini od 80 km/h sa zimskim gumama zaustavni put oko dva metra dulji nego s ljetnim gumama.[ii]

Na premium gumama možemo putovati dvostruko dalje

Njemački automobilistički časopis Auto Bild usporedio je potencijal dvadeset ljetnih guma i na prvo mjesto uvrstio premium gumu Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6 s 63.200 prijeđenih kilometara, što je više nego dvostruko više nego što je izdržala guma uvrštena na posljednje mjesto.[iii]

Auto Bild usporedio je i cijenu dvadeset ljetnih na 1000 prijeđenih kilometara, gdje se također najjeftinijom pokazala upravo guma Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6 s 8,70 eura na 1000 km. To je približno upola manje od prosječne cijene posljednjih sedam uvrštenih guma na 1000 prijeđenih kilometara, koja je iznosila 16,15 eura.[iv] Drugim riječima, sa spomenutom gumom (do zakonski dopuštene istrošenosti gaznog sloja) postignuta je tolika kilometraža da je preračunato prema cijeni nadmašila svu konkurenciju različitih guma.

Pravilno održavanje produljuje vijek trajanja vaših guma i pomaže uštedjeti novac

Vozači mogu izvući maksimum iz svojih premium guma uz pravilno održavanje, što dugoročno može čak uštedjeti novac.

Goodyear stoga preporučuje vozačima da redovito provjeravaju jesu li im gume neoštećene i da dubina profila nije manja od minimalne zakonski propisane. Istrošene gume posebno su opasne po kiši jer tada istrošeni gazni sloj ne može dobro raspršivati vodu.

Vozači bi također trebali barem jednom mjesečno provjeriti tlak u gumama jer premalo napuhane gume uzrokuju veću potrošnju goriva, brže trošenje i uništavanje guma. Kad je riječ o tlaku, također je važno strogo se pridržavati preporuka proizvođača automobila te nikako ne smijemo voziti s gumama koje imaju niži indeks nosivosti od preporučenoga.

Vijek trajanja gume produljuje i vožnja na učinkovit način izbjegavanjem rubnjaka i rupa na cesti.

Gume za tišu i izdržljiviju vožnju i za električna vozila

Kako bi vozačima električnih vozila pružio optimalnu izdržljivost, tišu vožnju i produljeni vijek trajanja guma, Goodyear je razvio niz tehnologija za električna vozila i vozila s drugim pogonskim sklopovima.

Tehnologija SoundComfort osigurava da se buka koju stvara interakcija između guma i ceste smanji za čak 50 %,[v] čime vožnja postaje tiša i udobnija. Tehnologija Mileage Plus omogućuje produljenje vijeka trajanja guma jer one postižu veću kilometražu, a tehnologije za smanjenje otpora kotrljanja pridonose nižoj potrošnji energije i posljedično produljuju domet vožnje.

23.03.2024. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh