« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
KRŠENJE DOGOVORA

S. Koreja više ne dobiva pomoć od SAD-a

Odluka Sjeverne Koreje da lansira raketu direktno krši sporazum sa SAD-om, a to je rezultiralo obustavljanjem dostave pomoću u hrani

Fotografija vijesti
Više o

hrana

,

SAD

,

Sjeverna Koreja

,

humanitarna pomoć

,

raketa

Sjedinjene Države prekinule su dostavu pomoći u hrani Sjevernoj Koreji, koja je dogovorena krajem veljače u zamjenu za prekid nuklearnih i balističkih aktivnosti Pjongjanga, izjavio je u srijedu visoki dužnosnik Pentagona Peter Lavoy, javlja Hina.

"Bili smo primorani prekinuti pomoć u hrani Sjevernoj Koreji" zbog odluke Pjongjanga da u travnju lansira raketu, koja bi, po službenom objašnjenju, trebala u orbitu postaviti satelit, rekao je pomoćnik ministra obrane zadužen za Aziju, na saslušanju u Kongresu.

"Sporazum (iz veljače) izrijekom zabranjuje Sjevernoj Koreji da lansira projektile i mi smo ih upozorili da će se slanje satelita tumačiti kao lansiranje projektila jer se koristi ista tehnologija", rekao je Lavoy članovima Odbora za obranu Zastupničkog doma.

Sjeverna Koreja najavila je da će raketu dugog dometa lansirati između 12. i 16. travnja, u čast obilježavanja stote obljetnice rođenja utemeljitelja te komunističke države Kim Il-sunga.

"To pokazuje njihovo pomanjkanje volje da ispunjavaju preuzete obveze", rekao je Lavoy, ne precizirajući da li je dostava pomoći u hranu počela i potom prekinuta ili još nije ni počela.

28.03.2012. 20:46:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh