« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
INCIDENT U PREDGRAĐU BEOGRADA

Srbija pokrenula istragu zbog curenja radioaktivnosti iz Vinče

Srpska policija detaljno će istražiti kako je došlo do poplave u nuklearnom institutu Vinča zbog koje je došlo do curenja radioaktivnosti

Fotografija vijesti
Više o

Srbija

,

Beograd

,

Institut Vinča

,

radioaktivnost

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić u srijedu je izjavio kako je naredio utvrđivanje svih okolnosti vezanih uz nedavni incident u nuklearnom institutu "Vinča", u istoimenom naselju nadomak Beograda, gdje je utvrđeno zračenje nakon poplave u skladištu, javlja Hina.

Dačić je nakon sastanka sa čelnicima toga instituta ustvrdio kako nakon incidenta zračenje nije na razini koja bi ugrozila stanovništvo ili zaposlene u institutu.

Početkom tjedna beogradski su mediji objavili informaciju da je krajem veljače u institutu u Vinči došlo do poplave podzemnog skladišta u kojem se nalazio samlijeveni uranijum spreman za obogaćivanje i daljnju uporabu u nuklearnom reaktoru.

Također je objavljeno kako je potom provjereno je li povećano zračenje u toj vodi te da je u izvješću javnog poduzeća "Nuklearni objekti Srbije" stajalo kako nema povećanog zračenja, dok je laboratorij za zaštitu od zračenja izmjerio tisuću puta veće zračenje od onog u vodi za piće.

Dačić je ustvrdio kako je obaviješten da je do incidenta došlo zbog pucanja cijevi, usljed čega je poplavljena prostorija u kojoj se skladišti nuklearni materijal koji se, po njegovim riječima, ondje nalazi već oko 40 godina.

Ministar je najavio kako će raditi na tome da se uskoro upotpuni pravni okvir važan za rad s nuklearnim tvarima, te istaknuo kako je to "visoko rangirana tema kad je riječ o sigurnosti Srbije".

28.03.2012. 21:36:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh