« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
CLIMATEGATE

Rusi potvrdili da su britanski znanstvenici manipulirali podacima o klimi

Britanski Climatic Research Unit ruske je podatke koristio selektivno što je rezultirao ciljano netočnim prikazom promjena klime

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

klimatske promjene

,

Climategate

,

Climatic Research Unit

,

Sveučilište East Anglia

,

Hadley Center for Climate Change

,

British Meteorological Office

,

HadCRUT

Skandal Climategate, iako odbačen od službenih institucija, postao je još veći. Na tome se ovaj put može zahvaliti Rusima koji su, savršeno tempirano, odlučili objaviti nove škakljive podatke na kraju klimatskog summita u Kopenhagenu.

Rasprava o skandalu poznatom pod imenom Climategate traje unatoč pokušajima UN-a i drugih upletenih da odbace cijeli slučaj kao nevažan pokušaj prijevare. Sve je počelo pozamašnom količinom e-mailova koji su ukradeni od članova Climatic Research Unita sa sveučilišta East Anglia, a ukazuju na namještanje podataka prikupljanih 13 godina koji su bili korišteni u stvaranju modela čovjekovog utjecaja na klimu.

Problemi su nastali kada je postalo prilično očito da su neki od vodećih znastvenika manipulirali podacima kako bi se klimatske promjene prikazale dramatičnijima no što one uistinu jesu o čemu zadnjih godina počinje progavarati sve više nezavisnih znanstvenika neokaljanog ugleda.

Rusi su u priču odlučili upasti prilično ozbiljno. Pojedini ruski mediji objavili su kako je u moskovski Institut za ekonomske analize (IEA) u utorak izdao izviješće u kojem se tvrdi da je britanski Hadley Center for Climate Change, smješten u British Meteorological Officeu u Exeteru, vrlo vjerojatno manipulirao s podacima o klimi koje su prikupljali ruski znanstvenici.

IEA vjeruje kako podaci s ruskih mjernih postaja ne upućuju na čovjekov utjecaj na klimu onako kako je prikazano u 'mainstream' teoriji o globalnom zatopljenju. U izviješću se navodi kako ruski podaci dolaze s mjernih postaja razmještenih na cijelom ruskom teritoriju no usprkos tome Hadley Center je u svoje izlazne podatke uračunao samo 25 posto ruskih. Nadalje, podaci s više od 40 posto ruskog teritorija iz nekog nepoznatog razloga uopće nisu bili uključeni u izračune globalnih temperatura.

Selekcija podataka s jasnim ciljem

Zanimljiv detalj s podacima o temperaturi je taj da u izviješće koje je izdao Hadley Climate Research Unit Temperature UK (HadCRUT), nisu bili uključeni upravo podaci s ruskih mjernih postaja koje krajem 20. i početkom 21. stoljeća nisu zabilježile znatniji dugoročni porast temperature.

HadCRUT-ova baza podataka prema tome nudi samo dio podataka koji selektivno naglašavaju proces globalnog zatopljenja, tvrde Rusi. Gledano u širem kontekstu to znači da klimatolozi diljem svijeta dobivaju nepotpune i neispravne podatke na temelju kojih baziraju svoj rad i predviđanja.

Problem sa selektivnim podacima je u tome što se uglavnom koriste oni prikupljeni iz mjernih stanica u velikim gradovima, a na njih vrlo jak utjecaj ima efekt urbanog zagrijavanja koje drastično mijenja mikroklimu urbanog područja no ne prikazuje realnu klimatsku situaciju na globalnoj razini.

IEA zbog toga poziva na reviziju svih podataka i nove izračune kako bi se odredio razmjer nepravilnosti i došlo do realnih brojeva. Dodaje se i kako su podaci koji su korišteni za pripremu i tijekom summita u Kopenhagenu bili bazirani na izviješću HadCRUT-a, drugim riječima, IEA ukazuje na to da su podaci kojima se služi UN-ov IPCC lažni.

Ozbiljnost ovog izviješća, koje je prošlo potpuno nezamijećeno u većini mainstream medija okupiranih spašavanjem obraza propalih pregovora u Kopenhagenu, potvrđuje i dio izviješća HadCRUT-a na temelju kojeg se vidi da je manipuliranje ruskim podacima dovelo do prikaza porasta temperature 0.64°C više nego bi bio slučaj da su korišteni svi podaci. To je u završnici rezultiralo HadCRUT-ovim prikazom porasta globalne temperature od 1860. godine za 2.06, umijesto za realnih 1.4°C.

20.12.2009. 21:00:32
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    21.12.2009. 08:16
    cilj je jasan: profit... ako je čovjek kriv za klimatske promjene onda mu se može nametnuti porez i nameti na svjetskoj razini (a ti novci bi ionako završili u džepovima bogatih), no za to dokaza nema... zagađenje okoliša je sasvim druga priča koju treba odvojiti od klimatskih promjena...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh