« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Blago zadovoljni

Roditelji žele promjene u školskom sustavu

Po istraživanju Instituta Ivo Pilar, roditelji osnovnoškolske djece u Hrvatskoj imaju relativno veliku potrebu za promjenama u sustavu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

roditelji

,

istraživanje

,

školski sustav

Posljednji broj časopisa Društvenih istraživanja (srpanj - listopad) posvećen je "osnovnim školama u Hrvatskoj i društvu znanja". U časopisu je objavljeno osam opsežnih istraživanja iz područja školstva.

U istraživanju o "Roditeljskom zadovoljstvu školom i stavu prema promjenama u školstvu", roditelji mlađe djece zadovoljniji su školstvom od roditelja starije djece. Roditelji koji redovitije dolaze u školu i koji više pridonose djetetovu obrazovanju zadovoljniji su školstvom, dok su veći financijski doprinosi roditelja djetetovom obrazovanju praćeni manjim zadovoljstvom školom.

Majke su manje zadovoljne od očeva, vjerojatno stoga što su često upućenije u svakodnevne probleme djetetova školovanja, navodi se u istraživanju. Veća uključenost majki u djetetovo obrazovanje vidi se iz postotka roditelja koji su se odazvali pozivu za sudjelovanjem u istraživanju - od 4.547 roditelja koji su sudjelovali u istraživanju gotovo 80 posto čine majke.

U dijelu koji se odnosi na promjene u školstvu, roditelji ponajprije očekuju poboljšanje kvalitete poučavanja, a u manjoj mjeri očekuju povećanje organizacijske učinkovitosti škola.

Uz navedeno istraživanje, časopis donosi i istraživanja: "Odrednice uspješnosti osnovnih škola u RH", "Utječe li produljenje obaveznog školovanja na smanjenje stope ranog prekida školovanja", "Uspješnost predviđanja obrazovnih postignuća učenika osnovnih škola" te "Kvaliteta života u osnovnoj školi; povezanost sa školskim uspjehom, motivacijom i ponašanjem učenika".

Istraživana je i "Povezanost individualnih karakteristika učenika sa strahom od škole i izloženosti nasilju od strane vršnjaka u školsko okruženju", zatim "Rizična i antisocijalna ponašanja mlađih adolescenata i privrženost školi", a analiziran je i odnos "brzine odradbe podataka, razumijevanja pročitanog i školskog uspjeha u učenika nižih razreda osnovne škole". (hina/metro-portal)

13.11.2009. 11:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh