« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
sdp:

Svako još nerođeno dijete dužno je već 10 tisuća eura

POGLEDAJTE VIDEO - Iz SDP-a upozoravaju da Hrvatskoj prijeti raspad platnog sustava

(Bruno Konjević/Cropix/Infopunkt)
Više o

SDP

,

Đuro Popijač

,

Davor Bernardić

,

Dragica Zgrebec

,

Gordan Maras

,

nelikvidnost

Iz SDP-a su danas upozorili da Hrvatskoj prijeti opći raspad platnog sustava početkom iduće godine ako se nastavi tempo nelikvidnosti kao u zadnjih 14 mjeseci. SDP u saborsku proceduru zato upućuje nove dvije interpelacije - u ulozi Vlade na stvaranju uvjeta za smanjenje nelikvidnosti te u upravljanju i kontroli državnih poduzeća.

Smatraju i da samo tehničke promjene neće Hrvatsku izvući iz krize. Izjavio je to SDP-ov zastupnik Davor Bernardić u središnjici stranke, iznoseći stav SDP-a na odluku premijerke Jadranke Kosor koja je za potpredsjednike Vlade odabrala ministre financija i zdravstva Ivana Šukera i Darka Milinovića, dok je za ministra gospodarstva predložila Đuru Popijača.

SDP-ovi saborski zastupnici Dragica Zgrebec, Davor Bernardić i Gordan Maras su na konferenciji za novinare prozvali Vladu da se ponaša kao da nelikvidnost ne postoji.

Bernardić je kazao da se nelikvidnost u tvrtkama trenutno kreće oko 18,3 milijardi kuna, među obrtnicima oko 4,3 milijarde, da u insolventnim poduzećima radi oko 104 tisuće ljudi čija su radna mjesta ugrožena, dok 9,3 milijardi kuna iznose nepodmirene obveze prema državi. Kaže da je danas svako nerođeno dijete već dužno 10 tisuća eura.

Da Vlada ništa ne čini na smanjenju nelikvidnosti smatra i Dragica Zgrebec, iako je upravo tu mjeru, podsjeća, navela kao jednu iz svog antirecesijskog paketa koji je predstavila u veljači.

Interpelacijom o ulozi Vlade na stvaranju uvjeta za smanjenje nelikvidnosti SDP predlaže Saboru da zaduži Vladu da u roku od 30 dana osigura podmirenje obveza državnog proračuna i drugih državnih institucija, a državnih i javnih poduzeća u roku 60 dana, dok bi uprave tih poduzeća i resorna ministarstva u slučaju nepodmirenja obveza trebali sačiniti plan nagodbe s vjerovnicima.

Drugom interpelacijom SDP traži da Vlada u roku 60 dana napravi i Saboru dostavi sveobuhvatnu analizu poslovanja državnih i javnih poduzeća, a u roku 90 dana napravi analizu rada nadzornih odbora te smijeni one koji nisu ispunili svoju nadzornu funkciju i one koji su članovi političkih stranaka.

Premijerku Jadranku Kosor Gordan Maras prozvao je za nedosljednost, jer je nedavno izjavila kako bi sve političare trebalo maknuti iz nadzornih odbora čiji bi se članovi trebali birati na javnim natječajima, da bi idući dan predložila da predsjednik Nadzornog odbora Ine bude ministar financija Ivan Šuker, a članovi također ministri Božidar Pankretić i Tomislav Ivić.

13.11.2009. 13:29:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh