« Kazalište
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
NAJAVE

Rezidencijalne izvedbe suvremenog cirkusa

Ono što nakon toga slijedi u Cirkoraminom rezidencijalnalnom programu, a odviti će se kroz različite projekte

Cirkorama
Cirkorama (Arhiva)
Više o

izvedbe

,

suvremeni cirkus

U nedjelju, 16. svibnja, u 11 sati, u cirkuskom šatoru CirkoBalkane, mlade cirkuske umjetnice kolektiva Cirkus NIT iz Pule predstavit će svoj rad u nastajanju te pronađeni izvedbeni materijal projekta pod nazivom 'Isk(r)asapit' prezentirati zagrebačkoj publici.

Nakon ove prezentacije, rezidencijalni program se nastavlja i to s renomiranim cirkuskim umjetnicima iz zemlje, regije i inozemstva.

U sklopu Cirkuske rezidencijalne mreže, udruga Cirkorama ugošćuje mlade cirkuske umjetnice koje kroz 7 dana  istraživanja preispituju sve vrste nasilja, njihove uzroke, učinke, posljedice i rješenja kroz interaktivne discipline i pokret, u cilju pronalaska vlastitog identiteta i mentalnog zdravlja u bespuću informacija i potencijalnih ličnosti. Kroz manipulaciju objektom (contact staff), akrobacije na trapezu, šipci, povezane s elementima glume mlade umjetnice žele preispitati i prikazati borbu s nasilnicima u društvu, vlastitim nesigurnostima, težinu tematike o kojoj progovaraju. Autorice žele skrenuti pozornost na pronalazak iskre koja postoji u svakom čovjeku. Na taj način žele prikazati kako je potrebno više osoba u procesu pozitivnog ili negativnog razvijanja individue. Na kraju prezentacije publika je pozvana postaviti pitanja, dati konstruktivnu kritiku i pohvalu mladim cirkuskim umjetnicama.

Autorski tim: Stella Bissi, Lea Komel, Lucija Opačak
Tehničar za svjetlo i zvuk: Nikola Mijatovi

Zbog svima znanih i sveprisutnih epidemioloških mjera broj mjesta u gledalištu je ograničen, pa je potrebno rezervirati svoje mjesto na : rezervacije@cirkorama.org s naznakom CRM NIT. Više o svemu na facebook eventu

https://www.facebook.com/events/269393481583404?ref=newsfeed

Cirkusku rezidencijalnu mrežu 2021. realiziraju udruge Cirkorama iz Zagreba, Cirkus Kolektiv i ROOM 100 iz Splita, Prostor Plus iz Rijeke, Čarobnjakov šešir iz Pule i K.V.A.R.K. iz Križevaca 

Cirkuska rezidencijalna mreža u Zagrebu realizira se u suradnji Cirkorame sa Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade POGON.

Ono što nakon toga  slijedi u Cirkoraminom rezidencijalnalnom programu, a  odviti će se kroz različite projekte su :

20.5.-28.5. Cirkusfera: »Nula«
U sklopu SubScene svoju rezidenciju održati će beogradski renomirani cirkuski kolektiv Cirkusfera radeći na projektu »Nula«, čijom će prezentacijom rada u nastajanju, 28.SVIBNJA u 19 sati, otvoriti FESTIVAL SUVREMENOG CIRKUSA 9. CirkoBalkana festival.
Autorski/izvođački tim: Nemanja Jovanović, Vladana Manić, Milan Manić, Danka Sekulović
autor glazbe/izvođač: Filip Jevtić
Vanjski suradnici: Dušan Murić - koreograf
Nula je sredina, balans i ništa, mjesto na kojem misli prestaju a tijelo preuzima vodstvo. Mjesto na kojem je podjednako vrijedno stvarati kao i uništavati..
 Autori_ce se u izvedbi koriste tehnikama suvremenog cirkusa - balansom, partner i parterskom akrobatikom i manipulacijom objektima, kombinirajući ih s elementima suvremenog plesa. Eksperimentalna autorska muzika izvodi se na ručno izrađenim instrumentima i intuitivno interaktivnom sintisajzeru (Kaossilator) prateći kako pokrete izvođača tako i razvoj scena.

25.5.-3.6. OLGA_ cirqAnalogique: »LP (Long Play)« (ES/FR) 
Rezidencija i izvedba odvijaju se u sklopu circusnext platforme.
Žongliranjem, zračnim akrobacijama na trapezu, plesom i muzikom koju sami kreiraju na sceni, autori predstave se bave pitanjem identieta i doživljajem sebstva „milenijske generacije". "Long Play" je vizualni i akustični podzemni svijet skriven iza maske svakodnevnice, portal za bijeg kroz koji prolaze naši snovi i strahovi.
Izvedba: 03.06.2021. 19 sati
Discipline: statični trapez / žongliranje / analogna muzika uživo
Uzrast 10+ / Trajanje 40"
Koncept i izvođenje: Katalina Aguajo i Alehandro Dutra

7.6.-13.6. CirkoBalkana/Un Loup pour l'homme: »Svjetlost iz kofera« (RS/HR/FR)
Tim umjetničkog projekta radnog naslova »Svjetlost iz kofera« čini pet mladih umjetnika_ca iz Hrvatske i Srbije, koji su bili dio projekta Circle of Creativity sastavljenog pri gostovanju kolektiva Un Loup pour l'Homme iz Francuke, 2019 godine.
 Kolektiv Un loup pour l'homme se dugi niz godina bavi istraživanjem odnosa čovjeka naspram čovjeku.
Projektom Svjetlost iz kofera proširuje svoje polje istraživanja na odnos čovjeka i životne sredine. Na koji način čovjek ima utjecaj na okruženje i obrnuto? Izložiti poznat način rada i istraživanje u novu sredinu čini pristup izazovnijim, stvarajući još veći stupanj rizika, neizbježnog za cirkus. Ovo je upravo i tema koja će se obrađivati tijekom rada na predstavi. Raznolikost cirkuskih disciplina i raznolikost kulturnog okruženja odabranih regionalnih umjetnika može se promatrati kao privilegija i može biti od koristi u kreativnom procesu, s ciljem da se stvori jedan prostor, zajednički onima koji su promatrani i onima koji promatraju. Boravkom u ovom prostoru smanjuje se barijera tzv. četvrtog zida ili rampe, i tako se i publika i izvođači nalaze zajedno u prostoru svojstvenom suvremenom cirkusu, prostoru koji ispituje granice.

Izvode: Hristina Šormaz, Danka Sekulović, Sofija Uzur, Jelena Kalaica, Nemanja Jovanović
Umjetnički savjetnici_e: Špela Vodeb, Alexandre Fray, Nikola Mijatović 
Izvedba: 13.06.2021.
Svjetlost iz kofera odvija se u partnerstvu s Teatroskopom i Francuskim institutom 

16.05.2021. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh