« Film
objavljeno prije 8 godina i 1 mjesec
FAK RECENZIJE

Recenzija filma Belgica

Narativna struktura je potpuno linearna, a Belgica je samostalno filmsko djelo koje nema nužno veze sa emotivno razarajućim The Broken Circle Breakdown

Zanimljiva recenzija zanimljivog filma
Zanimljiva recenzija zanimljivog filma (Marko Stoiljković/FAK)
Više o

FAK recenzije

,

film Belgica

U pitanju je priča o dva brata i jednom klubu. Dok je Frank (Vermier) nezadovoljan svojim životnim kursom "zakucanim" na putu bez povratka u sredovečnost i starost, oženjen, porodičan čovek, "mlađi partner" u ženinom biznisu sa pansionom za pse i takođe mlađi partner na placu sa polovnim automobilima kojem ne cvetaju ruže, mlađi Jo (Aerts) je u potpuno drugoj priči.

Vrativši se već odnekle, on je rešio da ispuni svoj san i otvori klub. Upravo oko kluba braća ponovo stupaju u kontakt, mlađem je potrebna pomoć, a starijem beg iz svakodnevice.

Naslovni klub je u početku rupčaga u kakve smo svi znali da zalazimo, sa zapušenim lavaboima, usranim klonjama i prosutim pivom po podu, ali i sa nekim šarmom, jedno od onih prijateljskih mesta na kojima je svako dobrodošao. Kad su burazeri već zajedno i srcem u poslu, zašto ne bi uložili sve i proširili se?

Rečeno-učinjeno, oni i uzak (zapravo sve širi) krug prijatelja reše da preuzmu napuštenu zgradu i otvore klub i koncertnu salu na istim principima opuštenosti i drugarstva. Rizik je ogroman, ali oni su mu dorasli, sposobni da slože program, dogovore se s vlastima i sa reketašima, a i problemi sa kojima se sreću, poput grintanja Frankove žene Isabelle (Vandermeersch) su nešto s čim se izlazi na kraj.

Cijelu recenziju pročitajte na FAK portalu.

05.05.2016. 10:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh