« Muškarci
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
PAZI TI TO

Razine testosterona smanjuju se kod muškaraca koji se žene...

Već su neka ranija istraživanja dokazala da se razine testosterona razlikuju kod vjenčanih i nevjenčanih muškaraca

E pa stvarno...
E pa stvarno... (Shutterstock)
Više o

razina testosterona

,

oženjeni muškarci

Razina muškog hormona testosterona smanjuje se jednom kad muškarci stupe u brak, ako je vjerovati istraživanju objavljenom u časopisu Psychoneuroendocrinology.

Testosteron je muški spolni hormon koji služi za omogućavanje brojnih funkcija u tijelu muškaraca. Utječe na razmnožavanje, mišićnu masu, strukturu kostiju i kognitivne funkcije. On utječe, ili na njega utječu, muškarčeva društvena iskustva. 

Već su neka ranija istraživanja dokazala da se razine testosterona razlikuju kod vjenčanih i nevjenčanih muškaraca, no još nije ostalo jasno hoće li se razine testosterona smanjiti nakon ulaska u brak, ili će muškarci s manjom razinom testosterona  stupiti u brak prije onih s većom razinom.

Kako bi saznali utječe li brak na smanjenje razine testosterona, grupa znanstvenika sa Sveučilišta u Kopenhagenu u Danskoj provela je istraživanje na 1 113 muškarca između 30 i 60 godina. Iz njihove su krvi uzeti uzorci testosterona na početku istraživanja, i ponovno deset godina kasnije. Nakon toga uzorci su uspoređeni kako bi se vidjelo je li došlo do promjene u razini testosterona i jesu li promjene ovisile o bračnom statusu individualaca.

Rezultati su pokazali da su muškarci koji su prije početka istraživanja bili nevjenčani, a vjenčali su se u 10 godina trajanja istraživanja, pokazali veći pad razine testosterona u usporedbi s drugima. S druge strane, muškarci koji su se u periodu od 10 godina razveli, pokazali su manji pad razine testosterona.

Objašnjenje za pad razine testosterona među vjenčanim muškarcima dolazi od dokaza koji ukazuju na to da se razina testosterona povećava nakon određenog perioda apstitnencije, a znanstvenici tvrde da vjenčani muškarci imaju više seksualnih odnosa od neoženjenih. Nadalje, prvi uzorak testosterona nije mogao predvidjeti hoće li ili neće muškarci nakon 10 biti u braku, što pokazuje da bračni status utječe na razinu testosterona, a ne obrnuto. 

Razina se testosterona kod muškaraca s godinama smanjuje, zbog čega su obje grupe ispitanih muškaraca pokazale pad razine tog hormona.

Zaključak koji su istraživači donijeli je da na razinu testosterona ovisi prirodni proces starenja, ali i bračni status. Kod muškaraca koji se žene razina tog hormona padat će brže, dok će kod neoženjenih padati sporije.

 

Izvor

Piše: Andrea Holi
08.08.2017. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh