« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
STRATEŠKA PROMJENA

Rat u Iraku po novome se zove "Operacija nova zora"

Svrha promjene je poslati poruku da se borbena uloga američke vojske u Iraku ubrzano privodi kraju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

rat u Iraku

,

Operacija nova zora

Obamina administracije odlučila je dati novo ime ratu u Iraku - "Operacija nova zora", kako bi odražavalo ograničenu ulogu američkih snaga u održavanju sigurnosti zemlje u ovoj godini, dok broj vojnika iz SAD-a opada, izvijestio je u petak The Washington Post, citirajući bilješku ministra obrane Roberta Gatesa.

Otkako su američke snage prešle kuvajtsku granicu i krenule prema Bagdadu 2003., rat je bio poznat kao "Operacija iračka sloboda". Novi bi naziv trebao biti uveden u rujnu, kada bi razina američkih snaga u Iraku trebala pasti na oko 50,000.

Svrha promjene je poslati poruku da se borbena uloga američke vojske u Iraku ubrzano privodi kraju. U bilješci od 17. veljače, Gates je napisao generalu Davidu Petraeusu, najvišem zapovjedniku američkih snaga u regiji, da se promjenom imena želi "prepoznati evolucija u odnosima SAD-a s vladom Iraka", navodi The Washington Post. (hina/metro-portal)

19.02.2010. 09:34:28
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    19.02.2010. 10:14
    bolje ime bi bilo - Operacija: Kradem naftu :-P
  2. avatar
    DemolitionMan
    19.02.2010. 12:04
    Vojna operacija "Nova zora" (New Dawn) šifra je za "final solution", odnosno za početak zadnje faze uspostave "novog svjetskog poretka"... Obavezno pogledajte ovo - http://www.youtube.com/watch?v=ymxcBnsyWPY&feature=PlayList&p=7CF0C2E7253BEE3C&index=0&playnext=1 i pročitajte ovo - http://www.tomislavbudak.com/index.php?option=com_content&task=view&id=130&Itemid=51
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh