« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
KRIVA PROCJENA

Sjeverna Koreja ne da nuklearno oružje za gospodarsku pomoć

Nećemo odustati od našeg nuklearnog oružja, makar se Zemlja rušila, izjava je iz sjevernokorejskog vrha

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Sjeverna Koreja

,

Pjongjang

,

nuklearno oružje

Sjeverna Koreja se neće odreći nuklearnog oružja u zamjenu za gospodarsku pomoć, objavila je u petak službena novinska agencija, opetujući da Sjedinjene Države moraju prethodno odustati od svoje "neprijateljske" politike prema Pjongjangu.

Međunarodna bi zajednica "krivo procijenila" kada bi povjerovala da će Pjongjang odustati od svojih atomskih bomba u zamjenu za gospodarsku pomoć, piše agencija KCNA.

"Nećemo odustati od našeg nuklearnog oružja, makar se Zemlja rušila, osim ako SAD ne odustane od svoje neprijateljske politike i prijetnja našoj republici", dodaje agencija.

Sjeverna Koreja je izradila atomsko oružje za svoju obranu, a ne "da bi prijetila bilo kome, da bi imala gospodarske povlastice ili da bi za to primala naknadu", napominje. Pjongjang je za nastavak pregovora o svom nuklearnom razoružanju tražio da se Washington obveže da će početi pregovore o službenom mirovnom ugovoru na korejskom poluotoku.

Pjongjang drži da samo Amerikanci mogu ponuditi režimu mirovni ugovor, budući da se Korejski rat (1950.-1953.) završio primirjem, čime je korejski poluotok zapravo ostao u ratu. Sjeverna Koreja usto traži ukidanje sankcija koje joj je uveo UN zbog nuklearnih pokusa i ispitivanja raketa.

Međunarodna zajednica već mjesecima pokušava vratiti Pjongjang za pregovarački stol u svezi s njegovim nuklearnim programom, koji su prekinuti u travnju prošle godine, pošto je UN sankcionirao sjevernokorejsko ispaljivanje rakete. Nakon posjeta sjevernokorejskome glavnom gradu, UN-ov izaslanik Lynn Pascoe izjavio je 12. veljače da se komunističkoj Koreji "ne žuri" da nastavi šesteročlane pregovore u kojima još sudjeluju Južna Koreja, Kina, Japan, SAD i Rusija. (hina/metro-portal)

19.02.2010. 08:43:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh