« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
CRNO-BIJELI SVIJET

Tučnjava u autobusu izazvala rasne rasprave u SAD-u

POGLEDAJTE VIDEO: "Epic Beard Man" šakama je udarao mlađeg Afroamerikanca nakon svađe izazvane rasanom primjedbom

"Epic Beard Man" udara mlađeg Afroamerikanca (YouTube )
Više o

tučnjava

,

rasizam

,

rasna diskriminacija

,

afroamerikanac

,

bijelac

Bez obzira na činjenicu da SAD imaju predsjednika tamne puti, ta je država, koliko god se to odbijalo priznati, još uvijek rasno podijeljena. Dokaz za to je i incident koji se zbio u jednom autobusu u Oaklandu u Kaliforniji (zanimljivo je da se jedan od najvećih događaja u borbi protiv rasne diskriminacije zbio upravo u autobusu; sjetite se Rose Parks) a koji je snimljen i postavljen na YouTube gdje je u vrlo kratkom roku postao iznimno gledan video.

Naime, na snimci se vidi 67-godišnji muškarac u svađi s mlađim Afroamerikancem. Navodno je uzrok raspre bio rasne prirode. Prema riječima studentice koja je snimila događaj, sve je počelo kad je bijelac napravio primjedbu o poliranju i čišćenju cipela. Bijelac, poznat na internetskom videu kao „Epic Beard Man" (pravo ime mu je Thomas Bruso), šakama udara crnca koji je, kako se čini, prvi započeo fizički sukob.

"Bijelac je pitao crnca za čišćenje cipela", kaže Iyanna Washington, studentica koja je snimila video, u izjavi za CBS-ov KPIX.

"Crnac je to izgleda shvatio kao rasističko dobacivanje", kaže Washington. Ubrzo nakon verbalne rasprave, počele su šake; 67-godišnjak je izgubio kontrolu i divljački počeo udarati Afroamerikanca koji je, prema riječima glasnogovornice autobusne kompanije Clarence Johnsona, zaradio slomljen nos. Bjelac je nakon incidenta izišao iz autobusa i nastavio vikati u udarati u novinski štand. Kasnije se predao policiji. Johnson kaže da su oba muškarca kasnije odvedena u bolnicu. Stariji muškarac navodno nije uzeo svoj lijek, ali se ne navodi o kojem je točno lijeku riječ i čemu služi. Video je opet polarizirao rasne diskusije u SAD-u koje su izborom prvog crnog predsjednika Baracka Obame izgleda nakratko pale u drugi plan.

19.02.2010. 10:35:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh