« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
KZIRA U JAPANSKIM NUKLEARKAMA

Radnici zbog radijacije obustavili hlađenje reaktora

Kriza u japanskim nuklearkama na sjeveroistoku zemlje se produbila nakon novog potresa od 6.0 po Richteru i daljnjeg radioaktivnog istjecanja iz nuklearke Fukushima 1

Više o

Japan

,

požari

,

nuklearne elektrane

,

radijacija

Japanska vlada je naredila radnicima koji gase požare u toj centrali da se povuku zbog opasnosti od povećane radijacije, prenosi Hina. Time su, kako je izjavio državni tajnik Yukio Edano, privremeno obustavljeni radovi na hlađenju reaktora. Razina zračenja se mijenja i s 1.000 milisiverta, koliko je iznosila u noći, u srijedu ujutro opada na 600 do 800, rekao je Edano.

Po riječima predstavnika operatora nuklearke, koncerna za elektroopskrbu Tokyo Electric Power (Tepco), privremeno udaljenje radnika bila je jedina mogućnost da im se sačuvaju životi zbog opasnosti od radijacije. U elektrani se nalazi oko 50 radnika koji pokušavaju ohladiti 4 reaktora. Vatra je u utorak navečer ponovo buknula u reaktoru 4 te nuklearke, priopćio je Tepco. Požar je izbio u vanjskom omotaču reaktora i vatrogasci ga pokušavaju lokalizirati. Iz koncerna je priopćeno kako su odustali od plana da helikopterima bacaju vodu na reaktor 4 kako bi rashladili pregrijani bazen s gorivom. To je riješenje nepraktično i sad se razmatraju druge opcije za hlađenje, dodao je koncern.

Stručni timovi pokušavaju otkloniti kvarove na sigurnosnim sustavima u nekoliko reaktora nuklearke u Fukushimi, teško oštećene u razornom potresu i tsunamiju u petak. Centrala u Fukushimi ima šest reaktora, koji su nakon potresa automatski prestali s radom. Japanska vlada će možda potražiti pomoć američke vojke da joj pomogne okončati krizu u nuklearkama na sjeveroistoku zemlje pogođenim u razornom potresu prošlog petka, objavio je u srijedu glasnogovornik vlade u Tokiju. Pomoć je zatražena, kako prenose agencije, i od američkih nuklearnih stručnjaka, ali pojedinosti nisu objavljene.

Nakon potresa u petak, čija je jakost prvo ocijenjena 8,9 Richtera, a kasnije korigirana na preko 9, Japan su pogodile stotine slabijih naknadnih potresa, među kojima je dvadesetak bilo jače od 6 Richtera. Najnoviji potres jačine 6,0 Richtera pogodio je u srijedu poslijepodne (po lokalnom vremenu) istok Japana. Epicentar je prema Američkom geofizičkom zavodu bio u Pacifiku, oko 100 km istočno od Tokija i osjetio se i u prijestolnici i u cijelom istočnom Japanu.

Razmjeri humanitarne katastofe još se ne mogu u cijelosti ni sagledati, a pomoć i spasitelji stižu iz cijelog svijeta. U srijedu ujutro je još uvijek više od 850.000 kućanstava na ledenom sjeveru Japana bilo bez stuje, priopćio je Tepco, a više od 1,5 milijuna domaćinstava nema vode. Desetine tisuća ljudi još uvijek se vode kao nestali. Po podacima Japanske meteorološke službe, vjetar je u srijedu ponovo povoljan i puše iz pravca sjeverozapada prema Pacifiku brzinom o otprilike 12 m po sekundi, međutim, tijekom noći se očekuje da promijeni smjer i zapuše prema zapadu.

Strane zemlje svojim su državljanima izdale upozorenje i preporuke da ne putuju u Japan, a svojim su državljanima koji borave u Japanu preporučile da napuste sjeveroistok zemlje i područje Tokija. Francuska je u srijedu otišla dalje i pozvala svoje državljane u Japanu da napuste zemlju, za što su već krenuli Air Franceovi zrakoplovi kako bi ih evakuirali, ili da bar odu na krajnji jug Japana.

16.03.2011. 09:30:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    xena
    16.03.2011. 12:10
    11.09.01 + 10.03.11 = 21.12.12
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh