« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
CLINTON PORUČILA

Egipat, majka svijeta, sada rađa demokraciju

Američka državna tajnica rekla je Egipćanima da iskoriste ovaj povjesni trenutak kako bi prihvatili demokratske reforme

Fotografija vijesti
Više o

Hillary Clinton

,

Egipat

,

demokracija

"Danas se Egipat uzdiže. Egipat, majka svijeta, sada rađa demokraciju", rekla je Clinton tijekom posjeta Kairu, najavljujući da će Amerika pomoći "novom Egiptu" na teškom putu do izbora i većih sloboda, prenosi Hina. "Dopustite mi da kažem narodu Egipta: ovaj trenutak povijesti pripada vama. Ovo je vaš uspjeh. Vi ste razbili barijere i prevladali prepreke slijedeći san o demokraciji", rekla je Clinton nakon razgovora s novim egipatskim ministrom vanjskih poslova Nabilom al-Arabijem.

Clinton je najviši dužnosnik američke administracije koji je posjetio Egipat od pada predsjednika Hosnija Mubaraka. Ona je istaknula da je tranzicija koja se sada događa, jednako važna kao i mirni prosvjedi s kojima je srušena 30-godišnja Mubarakova vladavina. Clinton je pozdravila najavu daljnjeg demontiranja egipatskog aparata državne sigurnosti i rekla kako se Egipat sada treba pripremiti za slobodne i poštene izbore koji će dati "čelnike koji će moći odgovoriti težnjama naroda".

Državna tajnica je najavila da će SAD dati Egiptu 90 milijuna dolara hitne ekonomske pomoći i stvoriti poduzetnički fond od 60 milijuna dolara za pomoć otvaranju novih radnih mjesta u Egiptu. "Znamo da političke reforme moraju biti usklađene s ekonomskim reformama. Moraju postojati radna mjesta i rast prihoda, mogućnosti za sve", rekla je.

Arabi je izrazio zadovoljstvo s najavom američke pomoći gospodarstvu Egipta i rekao da su razgovarali o mnogim drugim promjenama u arapskom svijetu, od posrnulih napora na stvaranju palestinske države do krize u Libiji. "Nadamo se da će vrlo blizak odnos sa Sjedinjenim Državama napredovati u budućnosti", rekao je Arabi. Clinton bi se u srijedu u Kairu trebala sastati s egipatskim premijerom Esamom Šarafom i zapovjednikom glavnog stožera oružanih snaga Huseinom Tantavijem.

 

16.03.2011. 08:47:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh